Kemi

opløselighedsprodukt

13. september 2008 af strangers

Hejsa

Jeg har været med til at udføre et forsøg, hvor vi skulle bestemme Calciumhydroxids opløselighedsprodukt.  Først opløste vicalciumhydroxiden  i vand, hvorefter vi tog prøver ad 50 mL og filtrerede opløsningen. Dernæst skulle vi titrere med 0,100 M HCl, og på baggrund af den anvendte volumen af HCl bestemme opløselighedsproduktet for Ca(OH)2. Et af efterbehandlingsspørgsmålene til opgaven er da:

På grundlag af forsøgsresultaterne skal man angive en værdi for opløseligheden af calciumhydroxid ved stuetemperatur. Opløseligheden angives både i mol/L og i g/100 mL.

Jeg har ærligt talt ikke en ide om hvordan ovenstående gøres?

Jeg håber som altid på noget hjælp fra de kloge hoveder :-)

//Jansik


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. september 2008 af mathon

ud fra titreringen beregnes

[OH-] = 2s

og

Ca(OH)2(s)     <--->    Ca(OH)2(aq)    <--->   Ca2+(aq) +  2OH-(aq)

[Ca2+]  = ½[OH-] = s

[Ca2+]*[OH-]2 = Kop 

s*(2s)2 = Kop

4s3 = Kop


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. september 2008 af mathon

opløseligheden i g pr 100 mL
er

s*M/10

med
M(Ca(OH)2)  =  74,09 g/mol


Svar #3
13. september 2008 af strangers

Mange tak for svaret hr. Mathon, men hvad betyder "s" i nedenstående linjer, som du har skrevet?

[Ca2+] = ½[OH-] = s

[Ca2+]*[OH-]2 = Kop


s*(2s)2 = Kop

4s3 = Kop
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2008 af mathon

s er opløseligheden af Ca(OH)2 i mol per liter


Skriv et svar til: opløselighedsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.