Matematik

Meget svær'' matematik opgave

15. september 2008 af crew (Slettet)

Hej folkens. Håber i kan hjælpe mig med at løse nogle opgaver.

En gepard 50 m væk indleder jagten på en gaffelbuk 120 m væk i samme retning. Gaffelbukken kan løbe 86 km/h, men geparden er endnu hurtigere.

Ligningen for positionen af gepard og gaffel buk er:

s = 30,6 • t + 50

s = 23,9 • t + 120

hvor t er det antal sekunder der er gået siden jagtens start, og s er måltallet for afstanden målt i meter.

Og jeg skal nu finde ud af: Efter hvorlangtid vil geparden indhente gaffelbukken? og hvilken hastighed i km/h har geparden ifølge ovenstående ligning?

Jeg ved ikke helt hvorn jeg skal gribe opg. ad?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2008 af Danielras (Slettet)

I den første sætter du bare de to ligninger lig hinanden og løser med hensyn til t.

I den næste indsætter du den fundne t i en af ligningerne. Du får så det punkt dyrene er nået til når bukken bliver indhentet. Geparden har så tilbagelagt distancen ((punkt for indhentning) - 50) på t sekunder. Heraf får du en hastighed i m/s som du så omregner til km/h.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. september 2008 af Danielras (Slettet)

Iøvrigt har du jo faktisk allerede begge dyrs hastigheder idet hastigheden i m/s indgår i udtrykket for den tilbagelagte distance s som funktion af tiden t. Så du kan bare se bort fra anden del og direkte aflæse Gepardens hastighed og så bare omregne til km/h.


Svar #3
15. september 2008 af crew (Slettet)

Jamen hvad hvis geparden kun kan holde den høje hastighed på en strækning af 400 m maksimalt.

hvor meget et forspring behøver gaffelbukken for at den ikke kan indhentes af en gepard i løbet af den strækning?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2008 af Danielras (Slettet)

Start med at omskriv lidt så geparden starter i 0 og bukken x antal meter foran geparden:

s = 30.6 * t
s = 23.9 * t + x

Nu kan du finde ud af hvor lang tid geparden er om at tilbagelægge 400m:

400 = 30.6 * t
t = 400/30.6
t = 13.072

Bukken skal altså være nået til punktet 400m i løbet af samme tid (eller hurtigere), og vi undersøger hvor stort et forspring den skal bruge for at det kan lade sig gøre. Derfor indsættes s=400 og t=13.072:

400 = 23.9 * 13.072 + x
x = 400/(23.9 * 13.072)
x = 87.582

Husk enheder selvom jeg har sløset med det.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. september 2008 af MarsDK (Slettet)

gepardens position sættes:

sg(t) = 30,6 * t

og bukkens

sb(t) = 23,9 * t + f

hvor f er forspringet, nu løses sg(t) = 400 mht. til t, dvs. du finder ud af hvor lang tid det tager geparden at løbe de 400 m den kan, lad os kalde den tid du finder for T, så må det gælde, at når tiden T er gået, skal bukken være mere end 400 m fra der hvor geparden startede, altså løses

sb(T) > 400, eller 23,9 * T + f > 400, hvor du skal finde f


Skriv et svar til: Meget svær'' matematik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.