Matematik

Hjælp til forskrift!

19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Sidder med denne opgave:

En eksponentiel udvikling f har en vækstrate på 16% og en begyndelsesværdi på 22

hvad er forskriften?

Er det ikke bare f(x)=22·1,16x ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2008 af Danielras (Slettet)

f(x)=22·1,16^x


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. september 2008 af Civilingeniøren (Slettet)

Jo, næsten ;-)

x'et skal bare være en potens til vækstraten. Dvs.

f(x)  = 22*1,16^x


Svar #3
19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Hov! Det varda også det jeg mente glemte bare sætte det i anden! Beklager! :-)

Nice! Er hvist omsider ved at fatte alt det matematik!


Svar #4
19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Øv så gik jeg i sort igen! :-S

Så skal jeg løse ligningen f(x)=25

Skal lige siges at jeg har tegnet en graf med udgangspunkt i forskriften f(x)=22·1,16x. Er det muligt at løse denne ligning grafisk? Hvis ikke, så må i meget gerne vise mig andre løsningsalternativer!


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. september 2008 af Civilingeniøren (Slettet)

Grafisk løsning:

Løsningen er den x-værdi for hvilken grafen for f skære 25 på andenaksen.

Analytisk løsning

Prøv at opstille ligningen

25 = 22*1,16^x

Reducér indtil du får problemer - så skal jeg nok hjælpe dig videre derfra :-)

JW


Svar #6
19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Erx så givet ved:

x=(ln(25/22))/(ln(1,16))=0,8613??


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. september 2008 af Civilingeniøren (Slettet)

Exactly!!! ;-)

Passer det med din graf, at f(0,8613) = 25?


Svar #8
19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

hmm nej det passer hvist ikke helt i overnenstemmelse med grafen! :-S

Grafen ser sådan ud: http://peecee.dk/upload/view/131798/full
 


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. september 2008 af Civilingeniøren (Slettet)

Jo, det ser da ikke tosset ud ;-) Ved x = 0,86 er f da ca. 25.

Well done ;-)


Svar #10
19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Seriøst? Hvor fedt! :-) Det føles mega godt når man lige har fået fat i det.

Tusind tak for hjælpen, det var pænt af dig at hjælpe mig igennem alt det der!

Du må have en god weekend! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #11
19. september 2008 af Civilingeniøren (Slettet)

Ja det giver et lille adrenalin-sus :-)

Også en go' weekend til dig!


Svar #12
19. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Næsten ved vejens nede...

Sidder nu med sidste opgave:

En eksponetiel udvikling har forskriften g(x)=12,3·e-3x.

Jeg skal så bestemme vækstraten.

Jeg ved at vækstraten er e-3x så jeg skal find x.

Som udgangspunkt skal jeg vel ud i noget ala ln(-3x) hvad gøre jeg så? Er lidt blank!


Skriv et svar til: Hjælp til forskrift!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.