Kemi

udfældning af sølvsulfat

26. september 2008 af frode89 (Slettet)

jeg har et problem i en opgave, hvor jeg skal vise der vil udfældes sølvsulfat.

spørgsmålet lyder: til blandingen af A og B sættes 5,76 g AgNO3(s). Blandingens rumfang ændres ikke væsentligt herved. Vis, at der vil udfældes sølvsulfat.

Opløsning A: 120 mL 0,0140 M NaOH

Opløsning B: 60 mL 0,0115 M H2SO4

ved ikke hvordan jeg skal bære mig af, håber der er nogen som har en fix ide..


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2008 af mathon

vis at opløseligsproduktet

Ko(Ag2SO4) = 1,6*10-5 M3 er overskredet

Ag2SO4(s)   <--->   Ag2SO4(aq)    <--->   2Ag+(aq)   +   SO42-(aq)

[Ag+(aq)]2*[SO42-(aq)] = Q

hvis Q>1,6*10-5 M3 udfældes sølvsulfat


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2008 af mathon

rettelse
Ko(Ag2SO4) = 7,7*10-5 M3


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2008 af mathon

AgNO3(aq)  --->   Ag+(aq)  +   NO3-(aq), hvoraf ses, at

n(Ag+(aq)) = n(AgNO3)

M(AgNO3) = 169,87 g/mol

n(AgNO3) = (5,76 g)/(169,87 g/mol) = 0,033908 mol = n(Ag+(aq))

H2SO4(aq)   +   2H2O   --->   2H3O+(aq)    +   SO42-(aq), hvoraf ses, at

n(SO42-(aq)) = n(H2SO4(aq))

n(H2SO4(aq)) = (0,060 L)*(0,0115 mol/L) = 0,00069 mol = n(SO42-(aq))

[Ag+(aq)] = (0,033908 mol)/(0,180 L) = 0,188379 mol/L = 0,188379 M
[SO42-(aq)] = (0,00069 mol)/(0,180 L) = 0,003833 mol/L = 0,003833 M

[Ag+(aq)]2*[SO42-(aq)] = (0,188379 M)2*(0,003833 M) = 13,6*10-5 M3 > 7,7 *10-5 M3
 

der udfældes Ag2SO4, da "tærskelen" er overskredet med 76,6%


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2008 af mathon

opløseligsproduktet   --->   opløselighedsproduktet


Svar #5
29. september 2008 af frode89 (Slettet)

det ser godt ud, men hvorfor denne rettlese af Ko, jeg har fundet den i databogen til 1,6*10^ -5 M^3? og kan heller ikke forestå hvorfor du plusser H2SO4 med 2H2O?


Skriv et svar til: udfældning af sølvsulfat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.