Fysik

temperaturfølsom modstand

28. september 2008 af eye (Slettet)

hej alle


En NTC-modstand er en komponent, hvis resistans er en aftagende funktion af temperaturen. Grafen viser, hvordan resistansen R af en NTC-modstand afhænger af temperaturen. 

http://rkramme.dk/stuk/fysik/opg/afl07.pdf  (for grafen)

NTC-modstanden forbindes med en resistor og en spændingskilde som vist på figuren.
1) Jeg vil bestemme NTC-modstandens resistans ved 20,0°C. Beregn strømstyrken gennem NTC-modstanden ved denne tempretatur.

den opgave har jeg lavet :)


Når NTC-modstanden har en højere temperatur end omgivelserne, afgiver den varme med effekten:
P = a(T-T_0)

Hvor T er NTC-modstandens temperatur, T0 er omgivelsernes temperatur og α = 25,0mW/K
NTC-modstandes sluttes til en strømkilde, så strømstyrken gennem den hele tiden er 10,0 mA.


2) Bestem den temperatur NTC-modstanden opnår, når omgivelsernes temperatur er 19,0°C. Gør herunder rede for de relevante antagelser.

 det er denne opgave jeg ikke helt kan finde ud af

håber er er nogle der kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2008 af DMUS (Slettet)

Du kigger vel blot på din graf ved 19grader, hvor modstanden har en resistivitet på 1,3k Ohm.

Da der løber 10mA igennem modstanden, kan du vha. ohmslov regne spændingen gennem modstanden. U=RI = 10mA*1.3kOhm = 13V
 

Da effekten (energien afsat i modstanden) kan udtrykkes ved: P=U*I

haves altså en effekt på 130mW, denne sættes blot ind i din formel P = a(T-T_0) og T isoleres.

Jeg får (130/25) + 19 = T

Tjek selv :)


Svar #2
28. september 2008 af eye (Slettet)

hvordan får du det til 130mW ?

jeg siger 13V*10mA=0,13W

10mA=0,01A


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2008 af DMUS (Slettet)

præcis? milli betyder 1000-dele?

Så vi får det samme: 0,13W = 130mW


Svar #4
29. september 2008 af eye (Slettet)

how ja :p

men nu er er både K og C


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. maj 2009 af Camilla Højgaard (Slettet)

Jeg vil lige bringe dette forum på banen igen, da jeg sidder med samme opgave nu, og mener ikke at man bare kan aflæse modstanden  på grafen svarende til en temperatur på 19 grader, da denne temperatur er omgivelsernes temperatur T0, og den på grafen er NTC-modstandens temperatur, T, som netop er den man skal finde. mit problem er så bare at jeg ikke kan se mig ud af hvordan jeg finder frem til effekten, så jeg kan bestemme T. 

Jeg ved at den elektromotoriske kraft U0 = 5 V, den indre resistans er 1.32 kohm, og at NTC-modstanden sluttes til en strømkilde, så strømstyrken gennem den hele tiden er 10,0 mA.


Skriv et svar til: temperaturfølsom modstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.