Kemi

Opløselighed

28. september 2008 af surfact1 (Slettet)

Beregn stofmængden af AgBr, der ved 25 grader kan opløses i 100 mL 1.0 * 10-4 M NaBr


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2008 af mathon

du kender AgBr's opløselighedsprodukt.

så længe dette ikke er overskredet kan der opløses AgBr i NaBr

begynd med at beregne [Br-(aq)] i 100 mL 1.0 * 10-4 M NaBr


Svar #2
28. september 2008 af surfact1 (Slettet)

.. Men er den ikke bare 1.0 * 10-4 M?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2008 af mathon

Kop(AgBr) = 8*10-13 M2


Svar #4
28. september 2008 af surfact1 (Slettet)

Jeg mente koncentrationen af [Br- ]


Svar #5
28. september 2008 af surfact1 (Slettet)

Ellers, så er jeg ikke rigtig med på, hvad det er jeg skal gøre..


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. september 2008 af mathon

[Br-(aq)] = 1.0 * 10-4 M

og da "tærskelen"

[Ag+(aq)]*[Br-(aq)] = 8*10-13 M2

dvs.

[Ag+(aq)]*(1.0*10-4 M) = 8*10-13 M
og deraf 

[Ag+(aq)] = (8*10-13 M2)/(1.0*10-4 M) = 8*10-9 M

i 100 mL kan der således opløses

n(Ag+(aq)) = (0,1 L)*(8*10-9 mol/L) = 8*10-10 mol

dvs.

8*10-10 mol AgBr kan opløses i 100 mL 1.0 * 10-4 M NaBr

når der ses helt bort fra den ringe ekstra mængde Br-(aq) = 8*10-10 mol, som samtidig tilføres, men som er forsvindende i forhold til den i forvejen eksisterende mængde på
1.0*10-5 mol og altså udgør 0,008% heraf.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2008 af mathon

8*10-10 mol AgBr fylder yderst lidt og har derfor ingen nævneværdig volumenændrende betydning for de i forvejen eksisterende 100 mL NaBr-opløsning.


Svar #8
28. september 2008 af surfact1 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen. :)


Skriv et svar til: Opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.