Matematik

toppunkter og monotoniforhold

01. oktober 2008 af sunshine87 (Slettet)

bestem toppunkter og monotoniforhold for funktionen

f(x) = x3 - 6x2 + 9x - 2


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2008 af mathon

ekstrema kræver

f '(x) = 3x2 - 12x + 9  = 0, hvoraf

intervalgrænserne findes..........


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. oktober 2008 af janko (Slettet)

monotoniforhold:


• Bestem f´(x)
• Løs ligningen f´(x) = 0

• Lav en fortegnslinje
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. oktober 2008 af janko (Slettet)

(-b/2a,-d/4a)


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. oktober 2008 af janko (Slettet)

nej, se bort fra #3.

Du kan ikke selvfølgelg ikke bruge formlerne for 2.-gradspolynomier til 3.-gradspolynomier!!!...

Det overså jeg vidst lige...

Find den afledte af f og herudfra bestemme toppunkter (lav ekstremumsundersøgelse) , som #1 hjælper dig godt på vej med.


Brugbart svar (2)

Svar #5
01. oktober 2008 af mathon

...det var nu ikke så "tosset" janko,
det med at anvende teorien for 2.gradsfunktioner
selv om der skete en lille koblingsfejl

grafen for f '(x) = 3x2 - 12x + 9 = 0 er jo en grenopadvendende parabel, hvorfor

f '(x)<0 mellem rødderne 1 og 3 (m-m-reglen)

hvoraf haves
monotoniintervallerne
]-oo;1[, ]1;3[ og ]3;oo[

samt
monotoniforholdene:
for x<1 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
for 1<x<3 er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
for x>3 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
 

hvoraf ses, at
f(x) har lokalt maksimum for x = 1
og
f(x) har lokalt minimum for x = 3
 


Svar #6
01. oktober 2008 af sunshine87 (Slettet)

jeg prøver men det går ikke op....


Svar #7
01. oktober 2008 af sunshine87 (Slettet)

det gik op tak


Skriv et svar til: toppunkter og monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.