Matematik

Linær funktion F(x) er løsningern Differentialligningen

01. oktober 2008 af jenslyn22 (Slettet)

Hej

Jeg har fået stillet opgaven:

Der findes en linær funktion f(x), der er løsningen til differentialligningen y´=x-y. Find forskriften for f(x)

Ja, så tænker jeg linær funktion er y=ax+b, men kan ikke se sammenhængen, så er vidst lidt på bar bund:S...Så hvis der er nogen der kan hjælpe med at løse opgaven?

Kan fortælle at resultatet bliver y=x-1


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2008 af ibibib (Slettet)

Indsæt y = ax+b og y ' = a i ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2008 af mathon

den lineære løsning skrives på formen

y = ax + b
y ' = a

y´=x-y eller

y ' + y = x, som betyder
a + (ax + b) = x, som reduceres til

ax + (a+b) = x

hvilket er tilfældet for

a = 1 og a+b = 0
dvs.
1+b = 0, hvoraf

b = -1

og dermed

y = 1x + (-1) = x - 1


Svar #3
01. oktober 2008 af jenslyn22 (Slettet)

Cool, er med på alt det med at sætte y´ ind på a plads, og redusere det hele, altså ax + (a+b) = x

 men hvordan for man så lige pludselig at  a = 1 og a+b = 0 dvs. 1+b = 0...kan ikke lige se hvor tallene kommer fra?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. oktober 2008 af mathon

jeg spørger dig

hvilke andre værdier kan a og b da have

hvis
ax + (a+b) = x ???


Svar #5
01. oktober 2008 af jenslyn22 (Slettet)

Ja vil give dig ret i at a og b kun kan have de værdier....men man skal gå udfra at man ikke kender resultatet, og det er så her man skal kunne skrive hvordan man finde a og b, og det kan man ikke gøre, uden man kender resultatet, og det gør man ikke:(, så spørgsmålet er stadig, hvordan man finder a og b's værdi?


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. oktober 2008 af mathon

forestil dig, at du ikke kender resultatet

ax + (a+b) = x for at venstre side kan give x,

må a have værdien 1

da der kun må blive x på venstre side, må (a+b)= 0,

hvorefter resten er simpel udregning.

Altså HELT uden nogen forhåndsviden!


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. oktober 2008 af ibibib (Slettet)

Det giver to ligninger

a = 1 og a+b = 0.


Svar #8
01. oktober 2008 af jenslyn22 (Slettet)

Ok, nu giver det mening:D Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. december 2008 af 4v4 (Slettet)

Hjælp med skriv funktion : f ( x)=ax+b hvor a >0 og b= 0


Skriv et svar til: Linær funktion F(x) er løsningern Differentialligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.