Samfundsfag

ideologier og politiske skillelinjer ?

04. oktober 2008 af moeffe-blomsten (Slettet)

er der nogen der vil være sød og forklare hvad det er politiske skillelinjer betyder ?

jeg har en ide om at det måske kunne være noget med forskellen på de politiske partier og hvor deres grænser går.

ideologier ved jeg godt, men politiske skillelinjer ?


Brugbart svar (2)

Svar #1
06. oktober 2008 af casparado (Slettet)

Der er faktisk en stor dikussion omkring hvad en skillelinje egentlig er. Det er bred enighed om at en skillelinje er noget som mobilisere folk, at skille linjer forandres over tid. En måde at definere skillelinjer på er:

når medlemmer af bestemte sociale grupper identificerer sig med deres grupper, har bestemte gruppespecifikke værdier og støtter organisationer (typisk partier), der fremfører disse værdier i den politiske arena.

Ovenstående citat er lidt for slapt vil nogen mene, fordi der er andre som mener at en skille linje skal være sociostrukturelt forankret, ellers ville der ikke være tale om en skille linje.. Nedenstående er en meget kort redegørelse omkring skillelinjer.

Den dynamiske karakter i skillelinjer, er i et begrebsmæssigt (og historisk) perspektiv meget væsentlig at fremhæve. Fordi man på den side hævder at de traditionelle socioøkonomiske, og sociostrukturelle skillelinjer (arbejder/arbejdsgiver og by/land) er ophævet, på baggrund af en opløsning i de sociale fællesskaber, samt, at det stigende uddannelsesniveau frigør vælgerne fra deres tidligere behov, i form af støtte i sociale grupper i deres politiske adfærd. Med andre ord overtager værdier og kortsigtsfaktorer de centrale pladser i skillelinjerne, som henholdsvis mobiliserer og adskiller vælgerkorpset i den politiske arena. En diskussion vedrørende distinktionen mellem det normative og strukturelle niveau. Det er derimod en yderligere udredelse af begrebet skillelinje. 

Indtil videre kan vi konkludere at en skillelinje mobilisere, og at selve det der adskiller befolkningen i en skillelinje, at forandres over tid. Tidligere i historien har der været en stærk tendens til at socioøkonomiske og sociokulturelle skillelinjer forklarede udviklingen i vælgerkorpset, mens vi nu ikke kan afvise at normative skillelinjer er ved at få en plads i korpset. Dog skal vi her understrege, at de nye normative skillelinjer, ikke har overtaget de socioøkonomiske, og sociokulturelle plads endnu.


Svar #2
06. oktober 2008 af moeffe-blomsten (Slettet)

tusind tak for svaret .. :)


Skriv et svar til: ideologier og politiske skillelinjer ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.