Matematik

Hvor gemmer regnefejlen sig?!

05. oktober 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

Hej,
Jeg er igang med at lave en matematikopgave, som jeg egentlig godt kan finde ud af at løse, men jeg får bare ikke samme resultat som facitlisten - Derfor vil jeg høre om jeg kunne få nogle af jer til spotte min regnefejl?! 

Opgave 1.51
Bestem koordinatsættet til skæringspunkterne mellem linjerne l om m.

c) l : (x,y) = (-1,-5) + t · (3,1) 
   m: 4x + 3y - 5 = 0

Vi starter med at omskrive ligningen m til en parameterfremstilling. Vi aflæser normalvektoren for denne linje:

n = (4,3)

Vi kan finde punkterne på linjen ved at se hvor den vil skære koordinatakserne. Den skærer x-aksen når y=0. Derfor indsætter vi y=0 i ligningen og finder x:

4x + 3 * 0 - 5 = 0
x = (5/4)

Tilsvarende findes linjens skæringspunkt med y-aksen ved at sætte x=0 i ligningen og finde y-værdien:

4 * 0 + 3 * y - 5 = 0
3 * y - 5 = 0
y = (5/3)

Parameterfremstillingen for linjen m bliver da:

m: (x,y) = (5/4 , 5/3) + s * (4,3)

For at finde skæringspunktet mellem l og m løses ligningerne:

-1 + 3t = 5/4 + 4s
-5 + t = 5/3 + 3s

Solve(-1 + 3t = 5/4 + 4s, t) → t1 = ((16s+9)/(12))

Solve(-5 + (((16s+9)/(12))) = 5/3 + 3s,s) → s = -71/20

Solve(t1 = ((16*(-71/20)+9)/(12)),t) → t2 = -239/60

Skæringspunktet findes dernæst ved at indsætte t=-239/60 i parameterfremstillingen for l:

(x,y) = (-1,-5) + t * (3,1) = (-259/20 , -539/60)


 

På forhånd mange tak,
Pjuske :P


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. oktober 2008 af peter lind

Du bruger normalvektoren som retningsvektoren i din parameterfremstilling. En korrekt retningsvektor vil være tværvektoren ti normalvektoren.

Det er iøvrigt noget af en omvej. Sæt parameterfremstillingen for l ind i ligningen for m. Du får derved en ligning med en ubekendt nemlig t. Løsningen for t kan du så sætte ind i ligningen for l og du har punktet.


Svar #2
05. oktober 2008 af Dreamer1990 (Slettet)

Hej Peter!
Tusind tak for hjælpen.

Pjuske


Skriv et svar til: Hvor gemmer regnefejlen sig?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.