Fysik

Ulykke eller ej ?!

10. oktober 2004 af llm (Slettet)
Problemer med flg. opgave:

"Et tog kører med farten 25m/s og opdager 500 m forude en vogn. Vognen kører i samme retning som toget med farten 10m/s. Toget aktiverer nødbremsen, som standser toget efter 1250 m.
SKER DER EN ULYKKE?"
(Facit=nej)
Opgaven skal ikke løses grafisk.

Jeg har udregnet den tid det tager for toget at standse efter 1250 m og får det til: 50 s.
Så har jeg beregnet, hvor vognen befinder sig henne efter de 50 s, og jeg får det til 500 m.
Men som man kan se er toget jo 1250 længere væk, og vognen er kun 500 m længere væk. Der MÅ da ske en ulykke...
Selv om afstanden mellem dem fra starten af er 500 m, må der ske en ulykke eller hvad?
Hvad er problemet?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2004 af Lurch (Slettet)

hvordan får du det til 50s?

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. oktober 2004 af Lurch (Slettet)

jeg har gjort sådan her:

først findes eccelerationen hvormed toget bremser,

v^2 - v0^2 = 2*a*s

0 - (25m/s)^2 = 2*1250m*a
a=-0,25m/s^2

Nu kan du kigge på hvornår toget vil indhente vognen,
toget har kørt ligeså langt som vognen, når

10m/s*t + 500m = (1/2)*a*t^2 + 25m/s*t

Du vil finde at der ikke er nogen løsning til ligningen, og derved at toget IKKE når at indhente vognen

Svar #3
10. oktober 2004 af llm (Slettet)

Jeg får tiden til 50 sekunder på flg. måde: t=s/v = 1250m/25(m/s) = 50 s.

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. oktober 2004 af Lurch (Slettet)

sådan kan du ikke gøre det. På den måde finder du ud af hvor lang tid det tager toget at køre 1250m med hastigheden 25m/s. Men toget har jo ikke denne hastighed hele tiden, da toget bremser! Hastigheden falder hele tiden, lige indtil toget har kørt 1250m og står stille.

Svar #5
10. oktober 2004 af llm (Slettet)

Mange tak, har løst opgaven!

Hvor gammel er du egentlig?

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. oktober 2004 af Lurch (Slettet)

det avr så lidt. jeg er 21

Svar #7
10. oktober 2004 af llm (Slettet)

Jeg har lige et spørgsmål til en sidste opgave :-)

CIRKELBEVÆGELSE
"En jagerpilot styrtdykker med sin maskine og opnår ved slutningen af dykket en fart på 1080 km/h. Maskinen rettes op, og han flyver i en kort tid i en cirkelbue med denne konstante fart. Radius i cirklen er 1000 m."

BEREGN DEN KRAFT, HVORMED PILOTEN PÅVIRKER SIT SÆDE, NÅR PILOTENS MASSE ER 75 KG?

Umiddelbart er der to kræfter der virker på ham: centripetalkraften F(c)og tyngdekraften F(t). Hvis vi kalder den kraft, som piloten påvirker sin kraft med for F(sæde). Er det så rigtigt at: F(c)=F(sæde) + F(t)? En anden jeg kender får det til:
F(sæde)=F(c) + F(t)...
Hvad er rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. oktober 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

Den opgave er besvaret tidligere. Ca. 3 uger siden.

Skriv et svar til: Ulykke eller ej ?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.