Fysik
Pilot og hans fly
10. oktober 2004 af
llm (Slettet)
Jeg har lige et spørgsmål til en sidste opgave :-)
CIRKELBEVÆGELSE
"En jagerpilot styrtdykker med sin maskine og opnår ved slutningen af dykket en fart på 1080 km/h. Maskinen rettes op, og han flyver i en kort tid i en cirkelbue med denne konstante fart. Radius i cirklen er 1000 m."
BEREGN DEN KRAFT, HVORMED PILOTEN PÅVIRKER SIT SÆDE, NÅR PILOTENS MASSE ER 75 KG?
Umiddelbart er der to kræfter der virker på ham: centripetalkraften F(c)og tyngdekraften F(t). Hvis vi kalder den kraft, som piloten påvirker sit sæde med for F(sæde). Er det så rigtigt at: F(c)=F(sæde) + F(t)? En anden jeg kender får det til:
F(sæde)=F(c) + F(t)...
Hvad er rigtigt?
CIRKELBEVÆGELSE
"En jagerpilot styrtdykker med sin maskine og opnår ved slutningen af dykket en fart på 1080 km/h. Maskinen rettes op, og han flyver i en kort tid i en cirkelbue med denne konstante fart. Radius i cirklen er 1000 m."
BEREGN DEN KRAFT, HVORMED PILOTEN PÅVIRKER SIT SÆDE, NÅR PILOTENS MASSE ER 75 KG?
Umiddelbart er der to kræfter der virker på ham: centripetalkraften F(c)og tyngdekraften F(t). Hvis vi kalder den kraft, som piloten påvirker sit sæde med for F(sæde). Er det så rigtigt at: F(c)=F(sæde) + F(t)? En anden jeg kender får det til:
F(sæde)=F(c) + F(t)...
Hvad er rigtigt?
Svar #1
10. oktober 2004 af *A* (Slettet)
Jeg ved ikke om det er rigtigt, men ejg ville F(sæde)=F(c)+F(t)
Svar #2
10. oktober 2004 af riquelme (Slettet)
Centripetalkraften er IKKE (!) en naturkraft; det er bare noget man kalder den resulterende kraft når man befinder sig i en jævn cirkelbevægelse.
Derfor virker der kun tyngdekraften og kraften fra sædet på piloten (summen af disse er så lig centripetalkraften hvis han er i jævn cirkelbevægelse).
Derfor virker der kun tyngdekraften og kraften fra sædet på piloten (summen af disse er så lig centripetalkraften hvis han er i jævn cirkelbevægelse).
Skriv et svar til: Pilot og hans fly
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
