Matematik

proportionalitet

07. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

Jeg skal undersøge om der er tale om ligefrem eller omvendt proportionalitet :

x   30       10     -4     15

y   2/3      2       -5     4/3

For at kunne regne det ud, skal jeg finde a (hældningen), idet jeg bedre kan sætte det ind i reglen for ligefrem proportionalitet  (y = ax) altså hvor en fordobling af y medfører en fordobling af x og omvendt.

Omvent proportionalitet: (xy = a)  altså hvor en fordobling af y medfører en halvering af x.

a har jeg fundet ved at tage to punkter (10;2) og (-4;-5)

jeg har fået a = -0,5

men jeg kan ikke bruge det til noget, er den så hverken ligefrem eller omvendt proportional?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2008 af Daniel TA (Slettet)

Prøv at lave en lineær regression. Du kan også tegne punkterne ind i et koordinatsystem og se hvad det ligner mest.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. oktober 2008 af Isomorphician

Du kan jo tjekke om det er omvendt proportionalitet ved at gange x og y og se om produktet giver det samme tal.


Svar #3
07. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

Jeg har et problem med min "Graph" på computeren. For når jeg indsætter x på a's plads og y på b's plads kommer der ik en graf frem som normalt...

men når jeg ganger 10 og 2 og det giver 20 og hele vejen derud.. når den vokser med det samme så er den altså ligefrem proportionalitet? Men x og y giver stadig ik' det samme som a eller y=xa ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. oktober 2008 af Daniel TA (Slettet)

Hvis du siger 10*2=20 er det så ikke det samme som x*y=a, hvor a er en konstant. Hvad har du så med at gøre?


Svar #5
07. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

ok nu forstår jeg det... det er altså en omvent proportionalitet som svar 2 Isomorphician skrev, fordi jeg ved at gange x og y får det samme resultat.. tak :)


Svar #6
07. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

jeg troede, at jeg a skulle regnes så det havde jeg gjort og synes det var underlgt jeg ik fik tallet som jeg fik a. Men ok det skal være konstant.


Skriv et svar til: proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.