Matematik

Skæringspunkt mellem linje og parabel

08. oktober 2008 af Pauwel (Slettet)

Hej alle sammen.

Opgaven er sådan, at parablens ligning er fastlagt, men linjens skæringspunkt med y-aksen er ubestemt. Dvs.:

y = 2x2 - 3x +5

og

y = 2x + a

Konstanten a skal bestemmes, så linjen og parablen skærer hinanden præcis én gang. Jeg behøver ikke nødvendigvis finde ud af hvilket punkt de skærer i, bare hvad a er.

Hvad gør jeg herfra? Hvis jeg sidestiller de to ligninger, som man normalt ville gøre med opgaver med skæringspunkter mellem linje og parabel, ender jeg med at skulle løse en andengradsligning med to ubekendte, og jeg kan ikke se hvordan man ellers skulle gribe det an.

På forhånd tak for al hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2008 af Isomorphician

Sæt de to udtryk lig hinanden og reducér til en andengradsligning.

Hvad ved du om diskriminanten hvis der kun skal være én løsning?


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2008 af mathon

...som når #1 følges
giver

2x2 + (-5)x + (5-a) = 0 ............


Svar #3
08. oktober 2008 af Pauwel (Slettet)

Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Skæringspunkt mellem linje og parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.