Matematik

Areal af parallelogram

18. oktober 2008 af trice (Slettet)

Hvordan finder jeg arealet af det parallelogram som vektor a og vektor b udspænder, når jeg har givet følgende oplysninger?

I vektor a I = 2        og        I vektor b I = 4         og        vinkelen mellem vektor a og b er 60o.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2008 af mathon

A = |a||b|*sin(V)


Svar #2
18. oktober 2008 af trice (Slettet)

altså:

2*4* sin(60) = 4 √3 ≈6,93

?

tak.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. oktober 2008 af mathon

Ja - :-)


Svar #4
18. oktober 2008 af trice (Slettet)

Lige en anden ting: Kan du hjælpe mig med hvordan jeg finder hhv. vektor a og vektor b's koordinater ud fra de oplysninger jeg har givet..? Opgave b lyder nemlig på:

Bestem de værdier af t, for hvilke der gælder at:

vektor a skal være vinkelret på (vektor a+ t* vektor b)

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. oktober 2008 af Lurch (Slettet)

husk at hvis to vektorer er vinkelrette, er deres prikprodukt 0, dvs

a.b=0

dvs i din opgave

a.(a+t*b)=0


Svar #6
18. oktober 2008 af trice (Slettet)

Jeps. Men for at regne skalarproduktet ud, skal jeg jo kende hhv, vektor b og vektor a's koordinater, eller er jeg helt på den?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. oktober 2008 af Lurch (Slettet)

ikke nødvendigvis. Husk på formlen for prikproduktet i relation til længder og vinkler

a.b=|a|*|b|*cos(v)


Svar #8
18. oktober 2008 af trice (Slettet)

Hmm. Jeg er ikke helt sikker på, at jeg kan se sammenhængen. Skal det så sådan ud: 4 √3 = a.(a+t*b)??


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. oktober 2008 af Lurch (Slettet)

0=a.(a+t*b)=a^2 + t*a.b=|a|^2 + t*|a|*|b|*cos(v)

Du kender alle størelser i denne ligning


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. oktober 2008 af Lurch (Slettet)

Måske det var lidt forvvirende skrevet det med prikproduktet. Men ideen er at prikproduktet mellem to vektorer er 0 hvis vektorene er vinkelrette. i din situationen har du vektoren a og vektoren (a+t*b), dvs prikproduktet mellem de to skal være nul, deraf

a.(a+t*b) = 0


Svar #11
18. oktober 2008 af trice (Slettet)

Okay, jeg tror desværre stadig ikke jeg er helt med. Hvor kommer a2 fra, og er det vektor a i anden, eller bare a2? Du må have ganget a ind i parantesen, men jeg troede bare, at "." (punktum) mente "prik" og ikke "gange"? (som sagt er jeg ikke helt med...)


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. oktober 2008 af Lurch (Slettet)

Det er korreket at jeg har gange/prikket ind i parentesen. Men det foregår præcis på samme måde som hvis du ganger ind i en parentes med normale tal, så længe du husker at det er vektorer der skal prikkes med hinanden, og ikke abre to tal der skal ganges.

0 = a.(a+t*b) = a.a + t* a.b

der er stadig tale om prikprodukter. Men I har garanteret lært, at a.a=a^2 =|a|^2, dvs en vektor prikket med sig selv, er lige med længden af vektoren i anden. Bruger vi dette finder vi så

0  =|a|^2 + t*|a|*|b|*cos(v)

hvor vi også ahr brugt at prikproduktet mellem to vektorer er givet ved a.b=|a||b|*cos(v)


Skriv et svar til: Areal af parallelogram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.