Matematik

vektorer, bestem ukendt

21. oktober 2008 af trice (Slettet)

Jeg har en opgave der lyder:

Bestem de tal, t, for hvilke der gælder at: I vektor a + t*vektor b I = 4

I vektor a I = 2 og I vektor b I = 4 og vinkelen mellem vektor a og vektor b = 60o.

Hvordan griber jeg det an? Tak.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2008 af ibibib (Slettet)

(a+t·b)2=16

a2 + t2·b2 + 2t·a·b = 16

osv


Svar #2
21. oktober 2008 af trice (Slettet)

Det var også det jeg selv havde prøvet, er dog lidt i tvivl om "hvad man må og ikke må". Når du har skrevet "·", går jeg ud fra at det er "prik" og ikke "gange"? Jeg ved at a2 = IaI2 (som jeg jo har givet i opgaven), men hvad gør jeg så, når det er t2 der skal "prikkes" med b2?  Og jeg er også i tvivl om, hvad jeg gør med de 2t. Jeg ved, at: a · b = IaI IbI cos(v), men jeg er usikker på, hvordan jeg får det rigtige udtryk skrevet op.


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2008 af ibibib (Slettet)

i 2t·a·b er den første prik et gangetegn og den anden prik er prikpriduktet.

Det betyder at

2t·a·b = 2t·|a|·|b|·cos(v) = 8t.

Der gælder generelt at du kan ikke prikket et tal med en vektor. Du kan prikke to vektoter.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. oktober 2008 af ibibib (Slettet)

prikpriduktet -> prikproduktet


Svar #5
21. oktober 2008 af trice (Slettet)

Okay. Hmm, hvor kommer 8t fra? Jeg er med på, at a2 bliver til IaI2, men hvad sker der med t2 · b2 (--> prik)? Tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. oktober 2008 af ibibib (Slettet)

Hvad får du når du udregner 2t·|a|·|b|·cos(v)?

Derefter skal du løse ligningen:

a2 + t2·b2 + 2t·a·b = 16 <=>

4 + 16t2 + 8t = 16


Skriv et svar til: vektorer, bestem ukendt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.