Matematik

Hjælp til ligning

22. oktober 2008 af Macimate (Slettet)

Opgave 1.
Bestem en ligning for den rette linje der går gennem punkterne (2,5) og (5,-4). Beregn y når x=8. Beregn x når y=14.
 

Takker på forhånd, kan virkelig ikke finde ud af det :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2008 af Isomorphician

Generel ligning for en ret linje: y = ax + b

a kan findes ved:

a = (y2-y1)/(x2-x1), hvor x1, x2, y1 og y2 er koordinaterne fra de givne punkter.

b kan findes ved at indsætte den fundne værdi for a og et af dine punkter i y = ax + b og isolere b.


Svar #2
22. oktober 2008 af Macimate (Slettet)

hvis ligningen nu hedder: -7*8+19 = -37

hvad er så x, hvis y=14?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2008 af Isomorphician

Hvor får du de tal fra?


Svar #4
22. oktober 2008 af Macimate (Slettet)

Tror jeg har cocket det helt op på en eller anden måde. Jeg har sagt:

(2,5) (5-4)

a= y2-y1 / x2-x1

a= -4 - 5 / 5-2 = -7

og så er det hele noget skidt derfra :/


Svar #5
22. oktober 2008 af Macimate (Slettet)

i toppen skal self stå: (2,5) (5,4)


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. oktober 2008 af Isomorphician

#4

Hold styr på dine parenteser:

a = (y2-y1)/(x2-x1) = (4-5)/(5-2) = -1/3

...

y = ax + b

y = (-1/3)x + b

ved indsættelse af et punkt fås:

5 = (-1/3)(2) + b

5 = -2/3 +b

17/3 = b

Dermed er forskriften:

y = (-1/3)x + 17/3


Svar #7
22. oktober 2008 af Macimate (Slettet)

Mange tak for den storartede hjælp!

Men efter dette, kan du så forklare :

Beregn y når x=8. Beregn x når y=14.


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. oktober 2008 af Isomorphician

"Beregn y når x=8"

Indsæt 8 på x's plads og isoler y.

.....

"Beregn x når y=14"

Indsæt 14 på y's plads og isoler x.


Skriv et svar til: Hjælp til ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.