Matematik

Diff. ligning, type?

26. oktober 2008 af trice (Slettet)

Hej.

Jeg har en differentialligning: y' + cos(x) * y = cos (x). Jeg skal finde en forskrift for den fuldstændige løsning.

Jeg har indtil videre fundet frem til:  y = e-sin(x) *(esin(x) + c)

Det skal give: 1+ ce-sin(x)

Hvordan kommer jeg frem til det rigtige resultat?!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2008 af peter lind

Når du har det rigtige resultat, kan du gøre prøve og dermed vise, at det er løsnigen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. oktober 2008 af ThomasAndersen (Slettet)

y'+cos(x)*y=cos (x)

Du har fat i en 1. ordens differentialligning. Dermed skal vi have fat i løsningsfunktionen:

y(x)=e-A(x)∫b(x)eA(x)dx+ce-A(x) , hvor A(x) er en stamfunktion til a(x).

y(x)=e-sin(x)∫cos(x)*esin(x)dx+ce-sin(x)

= e-sin(x)*esin(x)+ce-sin(x)

=1+ce-sin(x)


Svar #3
27. oktober 2008 af trice (Slettet)

Jeps. Som sagt er jeg kommet frem til: y = e-sin(x) *(esin(x) + c)
 

HVis jeg sætter dette lig med 1+ce-sin(x) på lommeregneren siger den "True", så mit resultat ser rigtigt nok ud. Jeg er bare i tvivl om, hvordan jeg fra mit funde resutat får det forkortet til 1+ce-sin(x)???
 

TAK :-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. oktober 2008 af ThomasAndersen (Slettet)

y(x) = e-sin(x) *(esin(x) + c)

For at lette forståelsen kan vi omskrive udtrykket:

y(x)=1/esin(x)*(esin(x)+c)

Dermed ses det:

y(x)=1+c/esin(x) <=> y(x)=1+ce-sin(x)


Skriv et svar til: Diff. ligning, type?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.