Kemi

Termodynamik

28. oktober 2008 af HUA (Slettet)

Batteriet i en bil er som regel en blyakkumulatorcelle, der indeholder to blyplader i en svovlsyreopløsning med en formel konc på ca. 1.25M. Når cellen producerer elektrisk energi foregår der følgende reaktion:

Pb(s) + PbO2(s) + 2 H+(aq) + 2 HSO4-(aq)  ------->  2 PbSO4(s) + 2 H2O(l)

ΔHΘ har vi beregnet til -366.55 kJ/mol

ΔSΘ har vi beregnet til 15.4 J/(mol*K)

ΔGΘ ved 20 grader er -371.065 kJ/mol

En kold vinterdag er temperaturen -25 grader, og cellen er "godt brugt", således at den formelle koncentration af svovlsyre nu er nede på 0.10 M.

Hvordan beregnes så ΔG for reaktionen ved -25 grader?

Hjæææælp... :S


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2008 af *Victor* (Slettet)

ΔGΘ vil sige standard betingelser, hvilket plejer at være ved 25 grader C, derfor er jeg lidt usikker på udregningen, men burde være som følgende.

Men der gældet at ΔG=ΔGΘ+RT*ln(Q). R er gaskonstanten 8,31E-3 kJ/mol*K, T er temperaturen i K, og Q udregnes ud fra massevirkningsloven. Dvs. det bliver noget i retningen af 1/(0,1^2*0,1^2).

Så ΔG=371.065 kJ/mol+8,31E-3kJ/mol*K*248,15K*ln(10000)=-352,072kJ/mol


Svar #2
28. oktober 2008 af HUA (Slettet)

Hvorfor bliver det 1/(0,12 • 0,12) og ikke bare 1/0,12 ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2008 af *Victor* (Slettet)

Du har både koncentrationen af H+ og HSO4-..


Svar #4
28. oktober 2008 af HUA (Slettet)

Og hvad med enheden på Y?

Vores problem er hvordan man finder Y....

Hjææælp.... :S


Svar #5
28. oktober 2008 af HUA (Slettet)

Vi har fået oplysningen at konc af H2SO4 er 0.10M...

Hvorfor er det så ikke 1/0.10^2   ?????


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. oktober 2008 af *Victor* (Slettet)

Y? hvor kommer det nu fra?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. oktober 2008 af *Victor* (Slettet)

MEn i har ikke noget H2SO4 tilbage på venstre side, da det er en stærk syre der dissocierer fuldt ud


Svar #8
28. oktober 2008 af HUA (Slettet)

Det er bare vi kalder Q for Y...

Vil du ikke forklare hvordan du finder Q? :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. oktober 2008 af *Victor* (Slettet)

Q=produkter/reaktanter. Stoffer der er solid eller liquid skal indsættes som molbørker, men de er ca. 1, derfor får vi 1 øverst (1^2*1^2=1). Nederst har vi [H+]^2*[HSO4-]^2*1*1, og da vi har 0,10M H2SO4 som dissociere fuldt ud, så har vi både 0,10M H+ og 0,10M HSO4-, hvilket indsættes i Q. Derved fås 1/(0,1^2 • 0,1^2) 


Svar #10
28. oktober 2008 af HUA (Slettet)

Så vi skal slet ikke bruge oplysningen 1.25 M fra starten af opgaven til noget?


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. oktober 2008 af *Victor* (Slettet)

Går ud fra de er de oplysninger til sidst der betyder noget? Er det eksamensopgaver fra sidste år? For i fysik var det i vhert fald sådan at man i nogle opgaver vilel få flere oplysninger end man skulle bruge. Den nye reform...


Skriv et svar til: Termodynamik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.