Kemi

Husholdningseddike

29. oktober 2008 af Mondril (Slettet)

Hey.

Skal lige have hjælp til en opgave. Er total lost.

Husholdningseddike er formelt 0,800M ethansyre, og pH heri er 2,4. I vandig opløsning er ethansyre kun delvist spaltet:

CH3COOH(aq) + H2O(l) --> CH3COO-(aq) + H30+(aq)

A) Beregn den aktuelle koncentration af oxoniumioner i husholdningseddike.

B)beregn den aktuelle koncentration af ethansyre i husholdningseddike.

C)Beregn hvor stor en del af ethansyren der er spaltet i husholdningseddike.

Påskønner meget den hjælp der end må komme.


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. oktober 2008 af mathon

CH3COOH(aq)   +   H2O(l)   <--->   CH3COO-(aq)   +   H3O+(aq)      i ligevægt
(1-α)*cs                                       α*cs                 α*cs
 

A)
α*cs = [H3O+]aktuel = 10-pH = 10-2,4 = 0,003981 M

B)
(1-α)*cs = [CH3COOH]aktuel = [CH3COOH]formel - [H3O+]aktuel  = (0,800 - 0,003981)M = 0,796 M

C)
α =  [H3O+]aktuel/[CH3COOH]formel = (0,003981 M)/(0,800 M) = 0,004976 = ≈ 0,5%

 


Skriv et svar til: Husholdningseddike

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.