Fysik

Mekanik

04. november 2008 af Pernille-2 (Slettet)

1. Udled et udtryk for stighøjden og bestem den værdi for a, der giver den største stighøjde.

her er et lille vink: Udnyt, at vy er 0, når banens toppunkt passeres.

2. Vis at kasteklængden xmax=(v02*sin(2*a))/g og bestem den værdi for a, der giver den største xmax

hint: vi har en tegning af en retvinklet trekant, hvor hypotenusen hedder √(vx2+vy2) og hvor kateterne hedder vx og vy.

Er der nogen der kan hjælpe mig med disse opgaver, for jeg vil virkelig gerne til tavlen imorgen og vise det :),


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt ligningerne for det skrå kast.


Svar #2
04. november 2008 af Pernille-2 (Slettet)

jamen jeg kan jo ikke finde ud af det, har kigget på ligningen for det skrå kast og jeg ser ingen sammenhæng med opgaverne :s


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. november 2008 af Arctan (Slettet)

#0.

Ad 1) Det vides, at vy = -gt + v0

vy = 0 ⇔ 0 = -gtmax + v0 ⇒ tmax = v0/g      (tidspunktet for højeste punkt)

Denne tid indsættes i udtrykket for banekurven y = -½gt2 + v0t + y0, så

ymax = -½gtmax2 + v0tmax + y0

         = -½g(v0/g)2 + v0(v0/g) + y0

Vi benævner stighøjden for h, som er bestemt ved h = ymax - y0. Dermed haves

h = -½g(v0/g)2 + v0(v0/g) + y0 - y0

   = -(g·v02)/(2g2) + v02/g

   = -v02/2g + 2v02/2g

   = v02/2g


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2008 af Arctan (Slettet)

Glem #3.


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. november 2008 af Arctan (Slettet)

vy = 0 ⇔ 0 = v0·sin(a) - gtmax ⇒ tmax = v0·sin(a)/g

Denne tid indsættes i udtrykket for banekurven y = -½gt2 + v0t + y0, så

ymax = -½gtmax2 + v0tmax + y0

          = -½g(v0·sin(a)/g)2 + v0(v0·sin(a)/g) + y0

Vi benævner stighøjden for h, som er bestemt ved h = ymax - y0. Dermed haves

h = -½g(v0·sin(a)/g)2 + v0(v0·sin(a)/g) + y0 - y0

   = -(g·v02·sin(a)2)/(2g2) + (v02sin(a))/g

   = -sin(a)·v02/2g + 2·sin(a)·v02/2g

   = sin(a)·v02/2g


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Hvilke ligninger har du?


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. november 2008 af Arctan (Slettet)

Det ses endvidere, at a = 90º  medfører at sin(a) = sin(90º) = 1, som er den største mulige værdi for sin(a). Så når a = 90º er stighøjden størst.


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. november 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/138646


Svar #9
06. november 2008 af Pernille-2 (Slettet)

tusinde tak begge 2, det har været en rigtig stor hjælp :)


Skriv et svar til: Mekanik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.