Kemi

Pivalinsyre på syreform!

09. november 2008 af thekiller121 (Slettet)

hej.. vil være taknemmelig hvis nogen gider at hjælper mig med det her spørgsmål:

Til en opløsning af pivalinsyre (CH3)3CCOOH sættes natriumhydroxid, indtil pH = 5,50. Der ses bort fra volumenændringer.

Hvor stor en del af pivalinsyre findes på syreform ved pH = 5,50??

ps: natriumhydroxid (NaOH) har koncentration på 0,100M

spørg mig hvis der er nogen oplysninger i gerne vil vide til opgaven ;)

tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2008 af mathon

...hvilket volumen 0,100 M NaOH anvendtes?


Svar #2
10. november 2008 af thekiller121 (Slettet)

det kendes ikke... men hvordan regnes opgave, altså hvilke formler der skal bruges/ regnemåde osv.???

det ville være fantastisk, hvis nogen kan giver mig et eksampel af samme type opgave med løsningen


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2008 af mathon

når α
er
den decimalbrøkdel af syren som er dissocieret (0<α<1)
gælder:

(CH3)3CCOOH(aq)   +   H2O(l)   <--->   (CH3)3CCOO-(aq)  +   H3O+(aq)
      (1-α)*cs                                            α*cs                  α*cs

[H3O+] = α*cs

10-pH = α*cs

α = 10-pH/cs
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. november 2008 af mathon

...tilbageværende brøkdel på syreform

er 1-α = 1 - 10-pH/cs


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. november 2008 af mathon

...eller
hvis cs ikke kendes

cb/cs = ((α*cs)/((1-α)*cs) = α/(1-α)
og

pH = pKs + log(cb/cs)
hvoraf

5,50 = 5,05 + log(cb/cs)

log(cb/cs) = 5,50 - 5,05 = 0,45

cb/cs = 100,45 = α/(1-α)
hvoraf

α = 0,738

1-α = 1 - 0,738 = 0,262 = 26,2%


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. november 2008 af mathon

...alment
kan udledes

α = 1/(1+10pKs-pH)


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. oktober 2009 af Kuert (Slettet)

Volumen er 18 mL !!


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. marts 2010 af GOTDesign (Slettet)

Hvorfra får du 5,05 mL?


Skriv et svar til: Pivalinsyre på syreform!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.