Kemi

Arrhenius-ligningen

13. november 2008 af jansørensen (Slettet)

Udled formlen nedenfor på baggrund af Arrenius-ligningen

ln ( k2 / k1 ) = -Ea/R · ( 1/T2 - 1/T1 )

jeg ved at Arrhenius-ligningen er sådan her:

k = k0 · exp · (-Ea / RT) ⇔ lnk = -Ea / R · 1/T + lnk0

men hvordan kommer jeg til den første formel ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2008 af mathon

hvoraf

ln(k2) = -(Ea/R) · (1/T2) + ln(ko)
ln(k1) = -(Ea/R) · (1/T1) + ln(ko)      nederste ligning subtraheres fra øverste


ln(k2) - ln(k1) = -(Ea/R)(1/T2) + ln(ko) - (-(Ea/R) · (1/T1) + ln(ko)) =

-(Ea/R)(1/T2) + lnko - (-(Ea/R)) · (1/T1) - ln(ko) = -(Ea/R)((1/T2) - (1/T1))


Svar #2
13. november 2008 af jansørensen (Slettet)

men hvis jeg kigger på den her -(Ea/R)(1/T2) + lnko - (-(Ea/R)) · (1/T1) - ln(ko)

så går ln(k0) ud med hinanden. - så der står:

-(Ea/R)(1/T2) - (-(Ea/R)) · (1/T1)

Men så står der jo :

-(Ea/R) - (-(Ea/R)) · (1/T2)  - (1/T1)

burde -(Ea/R) - (-(Ea/R)) så ikke går ud med hinanden ?


Svar #3
13. november 2008 af jansørensen (Slettet)

.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. november 2008 af mathon

nej
i
2x - 2y kan du da ikke sige 2 "går ud med" 2

derfor heller ikke
i
-(Ea/R)(1/T2) - (-(Ea/R)(1/T1)


Svar #5
13. november 2008 af jansørensen (Slettet)

jamen -(Ea/R) - (-(Ea/R)
er jo ikk 2x - 2y , eller hva ? . ellers er det bare mig der ikk lige kan se det for mig.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. november 2008 af mathon

...i begge tilfælde er der tale om en fælles faktor...


Skriv et svar til: Arrhenius-ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.