Kemi

Beregning af x - hjælp

16. november 2008 af Amaana (Slettet)

Hej.

Kan i hjælp mig med denne opgave, som er en rapport vi skal lave i næste uge. Den er en fremstilling af buffere.

Jeg vil have hjælp med x beregning:

Vi ønsker at fremstille 100 mL bufferopløsning med ph = 7,0.

Beregn x, når vi skal anvende følgende forskrift:

171 mg NaH2PO4 *H2O(s)

x mg Na2HPO4 * 2H2O (s)

demineraliseret vand ad 100,00 mL 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2008 af t00hey (Slettet)

 Du skal bruge lige meget af de to stoffer, så der skal altså være lige mange mol af hver af stofferne.

dvs n(NaH2PO4) = n(Na2HPO4).

Hvis du nu indsætter n=m/M på begge sidder af lighedstegnet og så flytter lidt rundt... :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. november 2008 af t00hey (Slettet)

 ups! Du skal faktisk indsætte i bufferligningen:

pH = pKs + log(cb/cs)

pH=7,0, pHs kan slås op i en tabel og cs = 171mg/100mL. Herefter kan cb isoleres og m bestemmes (idet c=m/V).

Beklager mit første svar!


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2008 af mathon

M(NaH2PO4*H2O) = 137,99 g/mol

ns = m/M = (0,171 g)/(137,99 g/mol) = 0,001239 mol

M(Na2HPO4*2H2O) = 177,99 g/mol

pH = pKs + log(nb/ns)

nb/ns = 10pH-pKs = 107,0-7,21 = 0,616595

nb = 0,616595*ns = 0,616595*(0,001239 mol) = 0,0007641 mol

m(Na2HPO4*2H2O)  = x = nb*M = (0,0007641 mol)*(177,99 g/mol) = 0,136002 g =
136,002 mg


Skriv et svar til: Beregning af x - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.