Matematik

Reducering af udtryk

16. november 2008 af Casper-HTX (Slettet)

Hej brugere på Studieportalen.
Jeg står med to mindre problemer, hvor jeg skal reducere nogle udtryk samt at skulle omskrive til en uforkortelig brøk, og jeg kan simpelthen ikke finde ud af det. Så jeg håbede lidt på at kunne få lidt hjælp her.

Udtrykket til reducering er fx:
http://img525.imageshack.us/my.php?image=reducerbrkjz4.jpg

Udtrykket til omskrivning af udtryk til uforkortelig brøk er fx:
http://img219.imageshack.us/my.php?image=omskrivtiluforkorteligbzu2.jpg

Er der en venlig sjæl derude, der kan grundigt forklare, hvordan jeg går i gang med disse opgaver?

- Casper T.

Vedhæftet fil: Matematik.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2008 af peter lind

I begge opgaver skal du sætte på fælles brøkstreg. I den første skal du desuden bruge a^2-b^2=(a+b)(a-b) i den anden yderligere at a^2+2ab+b^2=(a+b)^2


Svar #2
16. november 2008 af Casper-HTX (Slettet)

Er disse:
a^2-b^2=(a+b)(a-b)

a^2+2ab+b^2=(a+b)^2

Nogle formler af en art?
Jeg kan ikke helt følge det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2008 af peter lind

Det er korrekt at det er nogle formler. De kan bevises ved at gange paranteserne ud; men ellers kan jeg dårligt tro, at du ikke har hørt om dem. De er meget almindelige, og ingen vil stille en opgave som de beskrevne uden at eleven kendte dem. Har du ikke bare glemt dem?


Svar #4
16. november 2008 af Casper-HTX (Slettet)

Vi startede her på HTX med en uge eller 2, hvor det gik lynende stærkt med at skulle lære disse uligheder at kende.
Så jeg nåede ikke at få det hele med - langt fra, og nu står vi så med en aflevering.


Svar #5
16. november 2008 af Casper-HTX (Slettet)

Du kunne vel ikke være så venlig at skrive en udregningsmetode op, så jeg kan følge den slavisk og finde ud af, hvordan resultatet er fremkommet?


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. november 2008 af peter lind

I den første x^2/(x-y)+y^2/(y-x)= x^2/(x-y)-y^2/(x-y)=(x^2-y^2)/x-y)

prøv selv at gå videre derfra.


Svar #7
16. november 2008 af Casper-HTX (Slettet)

Må desværre indrømme, at det er sort snak det hele.


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. november 2008 af peter lind

Efter det første lighedstegn skifter jeg blot fortegn på nævneren. å skal jeg også skifte fortegn på tælleren. Nu har de 2 brøker samme nævner, så jeg kan bare subrrahere tælleren. Derefter skal du bruge den første formel i #1


Svar #9
16. november 2008 af Casper-HTX (Slettet)

Det gav mere mening.

Jeg er med til, at jeg ændrer "+" til "-" og derved bliver fællesnævneren den samme.


Derefter bliver det til

(x^2 - y^2) / x-y

Men er dette så ikke den reducerede brøk?
Eller kan den reduceres yderligere?

Den formel der er beskrevet længere oppe, kan jeg ikke lige greje heller.

Andet end at det ville blive

x^2 - y^2 = (x+y)(x-y)

Derved:
x^2-y^2 = x^2-xy+xy-y^2

Og til sidst:

x^2 - y^2 = x^2 - y^2


Brugbart svar (1)

Svar #10
16. november 2008 af peter lind

Du mangler paranteser i nævneren i den første ligning. Omskrivningen giver så (x+y)(x-y)/(x-y)


Svar #11
16. november 2008 af Casper-HTX (Slettet)

(x^2 - y^2) / x-y

a^2 - b^2 = (a-b)(a+b)=

x^2 - y^2 = (x - y) (x+y)

x^2 - y^2 = x^2 + xy - xy - y^2
x^2 - y^2 = x^2 - y^2

Jeg kan ikke følge dig i det sidste heller.


Brugbart svar (1)

Svar #12
16. november 2008 af peter lind

Du mangler stadig paranteserne i nævneren så (x^2 - y^2) /( x-y)= (x+y)(x-y)/(x-y), hvor jeg bruger den første formel i #1


Svar #13
16. november 2008 af Casper-HTX (Slettet)

(x^2 - y^2) /( x-y)

(x+y)(x-y) / (x-y)

Og så ryger (x-y) / (x-y) op med hinanden

Tilbage står: x+y

kan det være sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. november 2008 af peter lind

ja


Svar #15
16. november 2008 af Casper-HTX (Slettet)

Jeg siger mange tak for hjælpen!

Det har hjulpet mig godt på vej.


Skriv et svar til: Reducering af udtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.