Fysik

SRP: Newtons afkølingslov

16. november 2008 af DaZkull (Slettet)

Hej

Jeg er igang med SRP, hvor jeg undersøger en glødetråd. Jeg skal opstille "en differentialligning til modellering af lysudsendelsen som en funktion af tiden", og en del af denne differentialligning skal altså indeholde newtons afkølingslov.

Der, hvor det kommer ind i billedet, er ved beskrivelse af ledningseffekten (altså det uønskede effekttab, der sker ved afkøling af tråden, der derved lyser mindre), Pled, og min lærer har da skrevet følgende udtryk:

Pled(T)=k*(T-Tomg)

Hvor T naturligvis er temperaturen, og Tomg er omgivelsernes temperatur.

Nu lyder mit spørgsmål så: hvorfor er der ikke noget minus foran k'et (som vel er en varmeledningskoefficient), ligesom i den "originale" afkølingslov?

Håber  på et snarligt svar. På forhånd tak.

(Hvis nogen i øvrigt har forstand på FPro, kan det følgende måske hjælpe. Det er skrevet ind i en løkke:)

{ Difflign: }
FUNC Pel(t):=(U0*sin(w*t))^2/R
FUNC Pstr(T):=Aofl*sigm*(T^4-Tomg^4)
FUNC Pled(T):=k*(T-Tomg)

MODEL difflign
T':=1/C*(Pel(t)-(Pstr(T)+Pled(T)))
ENDMODEL


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2008 af Lurch (Slettet)

Hvis du betragter glødetråden som dit system, så skal der være et minus. Hvis trådens temperatur T er større end omgivelsernes temperatur Tomg, så mister glødetråden varmeenergi.


Skriv et svar til: SRP: Newtons afkølingslov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.