Matematik

Forskrift

16. november 2008 af davija (Slettet)

Hvilke formler skal jeg bruge når jeg skal finde en forskrift for en parabel,

der skærer x-aksen i to punkter hhv. (-2,5   ; 0)   og (2,5   ; 0)

Den skærer y-aksen i (0;   4,8)

Hvordan beregner jeg det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Du har 3 punkter og dermed 3 ligninger med 3 ubekendte - løs disse. :)


Svar #2
16. november 2008 af davija (Slettet)

Jeg har kun fået oplyst de 3 punkter. Jeg har ikke fået oplyst nogle ligninger...


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: En parabel adlyder ligningen:

ax2+by+c=0.

Indsæt dine punkter og du har 3 ligninger med 3 ubekendte.


Svar #4
16. november 2008 af davija (Slettet)

det vil sige:

a * (-2,5) + b * 0 + c

a * 0 + b * 4,8 + c

a * 2,5 + b * 0 + c

?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#4: Nej. Du har for det første glemt at sætte x i anden potens og så har du indsat y-værdien på x's plads også. For andre steder en for rødderne gælder:

y=ax2+bx+c

Jeg fik ikke tilføjet til mit #3, at det kun gælder for rødderne.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. november 2008 af juventuz (Slettet)

Se

http://peecee.dk/upload/view/139829

opgave a) er den, du skal kigge på


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2008 af Sherwood (Slettet)

Det er spild af tid at regne med tre ubekendte. I stedet benytter man bare, at et andengradspolynomium også kan skrive:

f(x)=a(x-r1)(x-r2)


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#7: Jeg synes det er nemmest med 3 ligninger med 3 ubekendte og løst vha. matricer.


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. november 2008 af Sherwood (Slettet)

Men nu er matricer nu engang ikke gymnasiepensum, og da #0 garanteret ikke engang har lært om vektorer, er det nok lidt meget at sætte sig ind i.


Skriv et svar til: Forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.