Dansk

En to tre nu !

18. november 2008 af Anonymmi (Slettet)

hej.

på min skole i horsens er vi i gang med en bograpport, "En-to-tre-nu!"

Men jeg kan ikke helt selv svare på nogle spørgsmål?

Hvilken pointe kan den punkterede linje refere til? (de kryptiske overskrifter - 1,68 , 0,22 .. osv.

I hvilken sammenhæng bliver der sagt "En-to-tre-nu! og hvorfor har bogen denne titel?

hvad er bogens budskab?

håber nogen derude kan hjælpe ? og kan jeg evt. se nogle bograpporter hvis nogen af jer har?


Brugbart svar (123)

Svar #1
18. november 2008 af cl22 (Slettet)

Jeg har en opgave jeg fik 12 med pil ned i 9. klasse, hvis det er noget du kan bruge?


Svar #2
18. november 2008 af Anonymmi (Slettet)

jo tak . den kunne jeg godt tænke mig at se på? :D


Brugbart svar (8)

Svar #3
18. november 2008 af sussso (Slettet)

jeg har læst den sidste år, kan ikke huske så meget, men 0,22 er vidst der hvor pigen dør, og 1.68 (tror jeg) er drenges højde..


Brugbart svar (30)

Svar #4
19. november 2008 af cl22 (Slettet)

Analyse af ”En – to – tre – NU!

Præsentation:
Titlen er En – to – tre – NU, og forlaget er Dansklærerforeningen. Udgivelse år er 2001, og forfatteren er Jesper Wung-Sung.
Et kort resume:
Jeppe, som lige er begyndt på gymnasium forelsker sig i en pige ved navn Cecilie. Jeppe spiller meget basket ball og bliver udtaget til seniorholdet. Men Jeppe finder ud af, at Cecilie har en alvorlig kræftsygdom, som er så slem, at hun til sidst dør.
Opgave individuelt:
Jeg forventede ikke, at Cecilie ville dø, men jeg havde regnet med at Cecilie og Jeppe ville slå op, fordi det virkede som om Cecilie ikke kunne lide Jeppe mere. Det virkede som om, hun ignorerede Jeppe ham, fordi hun tit var syg. Jeg blev ikke skuffet over handlingen, men en smule overrasket over, at hun ville dø. Jeg kan rigtig godt lide bogen, fordi den både er spændende, og en bog man automatisk vil følge med i.
Cecilies sygdom:
Da Cecilie gik før hjem fra skole eller fra Jeppe. Gik det op for Jeppe, at Cecilie havde en sygdom. Det viste sig at Cecilie havde kræft. Hun fik det langsomt værre og værre, men det kom i perioder. Det vil sige, at nogle gange havde hun det godt, og andre gange havde hun det meget dårligt. Men kræften blev efterhånden værre og værre, så hun blev nødt til at droppe skole, fordi hun havde det så dårligt. Hun blev indlagt og blev behandlet med kemo. Hun begyndte langsomt at tabe sit hår. Til sidst kunne lægerne ikke gøre mere. Nu var hun på randen til døden, og der gik ikke ret lang tid før, hun døde.
Slutningen:
Titlen bliver nævnt på side 39, hvor Jeppe og Jack slår om hvem der skulle give en øl. På side 184 møder vi igen en – to – tre – nu, her slår Jeppe i Jack om hvor de skal rejse hen i Europa. På mig virker det som om at han starter med Jack og slutter med Jack. Og ved det der sidste sker der en ny begyndelse.
Komposition:
Romanen er opdelt i tre dele. A:1,68 B: 0,22 C: 0,00. A betyder Cecilies højde, og det er der Jeppe møder Cecilie og bliver kærester med hende. B betyder Gennembrud i basket, og samtidig finder Jeppe også ud af Cecilie har kræft. C betyder en ny begyndelse.
Berettermodel af bogen:
Anslaget er fra side 5-10, og der møder Jeppe Cecilie.
Præsentation er fra side 11-26, det handler om Jeppes bedsteven Jack og om Jeppes basket.
Uddybning er fra side 27-83, handler om at Jeppe bliver kærester med Cecilie og med de prøvelser der er
Point of no return er fra side 83-86, og der får man at vide, at Cecilie har kræft.
Konfliktoptrapning er fra side 87- 167, der hører man om Cecilies sygdom, hvordan kræften forværres. Om turen til København, hvor Cecilie får lavet en tatovering, og hvordan for forældrene reagerer på det. Det handler også om Jeppes ritualer omkring basket ball. Cecilie og Jeppes tur til Grand Canaria, hvor de bliver gift af en drukkenbolt, Der bliver også nævnt at Jeppe begynder at tvivle på om, Cecilie vil overleve.
Klimaks er fra side 168-174, der omhandler Cecilies død.
Udtoning er fra 177-182, lige efter 0,00. I udtoningen gør Jeppe status og træffer et valg. Jeppe beslutter sig for at hjælpe Jack, og tager til Italien med ham. Roman slutter som en cliffhanger, det er hvor roman slutter et spændende sted og man ikke ved hvad der skal ske til slut. Har kan selv fantasere videre.
Fra Cecilies synspunkt:
(Side 64-66) Jeg kan mærke, at Jeppe synes, jeg er meget fraværende til, men nogle gange orker jeg bare ikke at være sammen med ham. Det er ikke, fordi han ikke er sød nok, men fordi jeg nogle har det så dårligt, at jeg ikke kan være sammen med nogle. Han tror sikkert, det er, fordi jeg ikke kan lide ham mere, men i virkeligheden elsker jeg ham over alt på jorden. Hvis jeg fortæller ham, at jeg har kræft, er jeg bange for, at han vil flygte fra mig. Men jeg bliver nok snart nød til, at fortæller ham om sygdommen.
Tidslinie:
0 år-----------------------------------------------/--------------------------18 år
I Jeppes barndom (det før stråstrengen) er skrevet som et flashback, det handler om hvordan Jeppes far gør nedenom og hjem. Om Jeppes fars blodprop, og hvordan Jeppe reagerer på det.
Nutid starter da Jeppe begynder i gymnasiet og møder Cecilie. Om Cecilies sygdom og hendes død.
Persongalleri:
Jeppe er meget høj, 195 centimeter og vokser 1 centimeter i bogens handling (side 7) Han er uengageret i skolen (side 27) Han hat aldrig lavet lektier (side 32) Han er nervøs da han skal vælge en film i biografen (Side 41) Humor mellem Jack og Jeppe (side 54) Er usikker på om Cecilie må komme til middag ved Jeppes familie (side 65) Er forvirret om Cecilies fravær (side 66) Fortvivlet da Cecilie siger det er slut. (side 77) Kan ikke spille basket, da han lige har slået op med Cecilie (Side 80) Har god fantasi (side 89) Lyver (Side 103) Trofast overfor Cecilie (Side 106) Dårlig til at koncentrere sig om lektierne (Side 107) Svigter Jack (side119) Fornuftig (Side 138) Humor (Side 141) Skeptisk omkring det falske bryllup (Side 146) Opmuntre Cecilie (Side 154) Rasende og frustreret på lægerne (161) Vil overtage Cecilies kræft (Side 167) Bliver rasende over Cecilie dør (Side 171)
Andre personer i bogen:
Cecilies og Jeppes forældre bliver nævnt i bogen. Jeppes venner, Jack og ”Smælle” og Jeppes basket ball træner, Harve og nogle få på basket ball holdet bliver nævnt, bland andet ”Tornadoen” ”Muren” og Niels ”Pil.” Jacks mor er også mig i bogen. Personerne er med i bogen for at vise Jeppes dagligdag hvem han er sammen med og hvordan de er. De spiller en stor rolle for Jeppe, for både Jeppes far og Jacks mor støtter Jeppe, når han er ked af det. Samtidig hører man små historier om deres liv, for at kende personerne bedre. Jeppe forvandler sig i bogen. I starten er han ikke særlig moden, men da han møder Cecilie, bliver han mere moden. Cecilie ændre sig også fra at være meget hemmelighedsfuld omkring hendes sygdom, men senere bliver hun mere åben og har lettere ved at fortælle det til andre. Jeg ser Jeppe som en høj og tynd dreng, i det indre er han i starten meget barnlig af sjæl, men da han møder Cecilie sker der meget i hans udvikling, og han bliver mere voksen. Jeg tror Cecilie er en pige med humor og som ser lyst på tingene. Hun virker næsten hele tiden positiv, selvom hun har det meget svært. Jack ligner meget en asiat er ikke så høj, jeg tror, at han er let til at overtale, da han kommer ud i stofmisbrug. Jeppes fars hændelse er, hvor han får sin blodprop og flytter fra familien. Jeppes mors hændelse er, at hun får tre fartbøder om året, og at hun som ung lignede en skuespiller. Cecilies far er ude for den hændelse, at han var tæt på at blive dræbt. Jacks hændelse er, hvor han fortæller om sin far, at han var død i en flyulykke.
Miljø:
I bogen en – to – tre – nu færdes alle person i et middelklasse miljø i Svendborg i Danmark.
Sprog:
Sammenligning (Side 9) Sammenligning (Side 12) Sammenligning (Side 13) Sammenligning (Side 18) Sammenligning (Side 24) Besjæling (Side 24) Overdrivelse (Side 27) Ordspil dynebetræk (Side 52 linie 12) Sammenligning (Side 170) Der er rigtig meget billedsprog, og det er med til at gøre sproget mere levende, og det gør også, at bogen bliver sjovere at læse. Sproget er meget hverdagsagtigt og er let forståeligt. Der bruges også en del engelske ord, som blandt andet kommer fra Harve. Der kommer også nogle fagudtryk indenfor basket ball.
Tema:
Bogens tema er sygdom, men der temaet er også kærlighed og ungdomsliv.
Bogens budskab:
Jeg tror, Jesper Wung-Sung vil fortæller om sit eget liv, men jeg tror ikke, det er, fordi han vil have opmærksomhed omkring sit liv. Jeg tror, at han vil fortælle om hvordan et så lykkeligt liv kan ende dårligt. Men alligevel kommer Jeppe videre i sit liv.
Vurdering:
Jeg kan rigtig godt lide bogen, fordi den er spændende, og at den ikke er som andre bøger, den handler om rigtig mange ting uden at blive langtrukken. Når man har læst bogen, føler man en medfølelse med Jeppe, men man kan fantasere sin egen slutning, og det er en god til.
Film i bogen:
Der bliver blandt andet nævnt ”en sang for Martin”, som handler om en dreng, der bliver alvorlig syg og til sidst dør, ligesom Cecilie og det er derfor Cecilie ikke ville se den. ”Gladiator” bliver også nævnt, og den handler om gladiatorer i det gamle rom, det er ligesom Jeppes basket forløb. Det føltes som at blive kørt over på en god måde, betyder at man får et chok, men det chok betyder noget godt.
Angst essen Seele auf?
Betyder at hvis man har angst forsvinder sjælen, og så har man ikke noget liv mere. I bogen vil det kunne betyde, at hvis Jeppe blev ved med at sørge over Cecilie, ville han til sidst ikke have en sjæl mere og ville derved ikke have et liv mere. Det er heller ikke grammatisk korrekt skrevet, hvis det skulle være rigtigt skulle det have heddet isst. Men normalt ville man sige friesst.

Forfatteren:
Jesper Wung-Sung har skrevet flere noveller og romaner blandt andet ”to ryk og en aflevering”, som blev udgivet i 1998, den er også blevet filmatiseret. En roman fra 1999, som hedder ”og havet klapper”. Sammenligning til Hosekræmmeren:
Både i ”Hosekræmmeren” og ”En – to – tre – NU!” er der er en der dør. Man følger begge gange ”ofret” og hvordan de har det. I hosekræmmeren kommer ”ofret” ikke så godt over situationen, men i en – to – tre – nu, kommer Jeppe godt over situationen.
 

Håber du kan bruge det.

1,68 er Cecilies højde, ikke Jeppes højde...


Brugbart svar (6)

Svar #5
19. november 2008 af pernille-rosenkilde (Slettet)

jeg mener godt nok det er pigens højde (:
- er det ikke det man for afvide i starten af bogen?
hun er jo lille og han er meget høj (basketballspiller)


Svar #6
19. november 2008 af Anonymmi (Slettet)

mange tak ! :D


Svar #7
19. november 2008 af Anonymmi (Slettet)

jeg har stadig spørgsmål til, hvorfor det er punkterede linjer i de der hovedafsnit.

- - - - - - 1,68 fx


Brugbart svar (3)

Svar #8
19. november 2008 af KurdiDK (Slettet)

(Link fjernet pga. dødt link. Mvh. Studieportalen.dk)

Der står noget om de mystiske tal ;) 


Brugbart svar (10)

Svar #9
20. marts 2010 af laaloco (Slettet)

De tre grafiske billeder har en stor betydning for bogens opbygning. De tre grafiske billeder er tre afsnit, som bogen er delt op i. Når man bare læser bogen giver det ikke den store mening, men der er en god forklaring på hvorfor linjerne er der.
Den først afsnit med den lodrette linje (1,68) er Cecilies højde. Linjen er lodret, det symboliserer at alt er normalt.
Anden afsnit, som er hovedafsnittet, bliver det sørgeligt. Cecilie er blevet meget syg og Jeppe tager målebåndet frem, og måler at hun er 22 cm fra nakken til næsetippen, altså samme som 0,22 m. Linjen er skrå fordi det det hele begynder og gå nedad for Jeppe, Cecilie og deres familier. Jeg ser derfor linjen oppefra og ned.
Sidste afsnit er linjen lige. Cecilie er død derfor viser den 0,00 og vandret linje, som symboliserer hendes hjertebanken som slår 0,00 gange, og derfor død.
Hvis du tegner de tre linjer sammen, ser det således ud:
Det ser ud ligesom en puls.
Først lever Cecilie i bedste velgående, med normalt hjerteslag, men så bliver hun syg og dør, derfor går den nedad bakken.

 


Brugbart svar (1)

Svar #10
26. oktober 2010 af philipmelsen (Slettet)

 Hvorfor fortæller du ikke om de andre personer i bogen ? :D (Smælle, Leif?)


Brugbart svar (1)

Svar #11
16. januar 2011 af hamanda (Slettet)

faktisk er 0,22 de point jeppe fik til en basketkamp


Brugbart svar (1)

Svar #12
18. januar 2011 af Plesner31 (Slettet)

0,22 kan både betyde det antal mål jeppe fik, men også Cecilies mål fra nakke til næsetip


Brugbart svar (1)

Svar #13
14. april 2011 af Mizzjulie95 (Slettet)

 Ja det kan det, men Cecilie var død da han målte det og derfor vil det passe bedre hvis det var han score.


Brugbart svar (3)

Svar #14
11. september 2011 af victorb95 (Slettet)

Hej. Jeg har fået nogle opgaver for til 1-2-3 nu. Er der nogle der kan hjælpe:)?? Kan skrive spørgsmålene til den det kan hjælpe mig:) på forhånd tak:)

Brugbart svar (2)

Svar #15
21. november 2011 af cini1 (Slettet)

Er der så nogen, der måske kan finde overskrifter til de tre "kapitler" ?  Har fundet på:

 

0,22 = sygdommen

0,00 = Nono taber

 

 

??? 


Brugbart svar (2)

Svar #16
23. januar 2013 af christina131 (Slettet)

Cecilie dør


Brugbart svar (2)

Svar #17
09. februar 2013 af laur6384

Hvordan reagerer Cecilie og hendes familie? :)

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #18
09. juni 2013 af Mathias112123 (Slettet)

Laur6384 du skal Jeppe og hans familie

Brugbart svar (1)

Svar #19
24. oktober 2018 af kunnegodtbrugehjælp

nogle der har et referat jeg kan få?


Brugbart svar (1)

Svar #20
27. maj 2021 af KOALAKAJ

HEY CL22 

Jeg ville bare sige tak, for dit gode svar. Idag sidder jeg og laver gruppearbejde i min klasse hvor vi netop skal lave en beretermodel. TRusinde tak for at de tog dig tid til at skrive et så detaljeret svar i 2007. vi bruger det stadig i 2021. 

Vildt at tænke på at de her mega brugbare svar blev skrevet da jeg kun var 1 år.

TAK!!!!!!!!


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.