Kemi

hjælp til kemi... haster

23. november 2008 af kk123 (Slettet)

når man har propan-1-ol og propan-2-ol... blander der med oxidationsmiddelet permangant dannes der forskellige manganforbindelser..

mit spørgsmål er:

hvor bliver der dannet forskellige manganforbindelser??


Svar #1
23. november 2008 af kk123 (Slettet)

halloo? er der nogen der kan svare på mit spørgsmål? tak påforhånd


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. november 2008 af Arctan (Slettet)

Halloo!

Permanganat kan reduceres til:

MnO4-(aq) {permanganation, OT(Mn)=7}

MnO42-(aq) {manganation, OT(Mn)=6}

MnO2(s) {mangan(IV)oxid, OT(Mn)=4}

Mn2+(aq) {mangan(II)ion, OT(Mn)=2}

Propan-1-ol er en primær alkohol og kan reducere permanganat 2 gange (carboxylsyredannelse), imedens propan-2-ol, der er en sekundær alkohol, kun kan reducere permangat én gang (ketondannelse).


Svar #3
23. november 2008 af kk123 (Slettet)

tak.. men min lærer spørger hvorfor der dannes forskellige manganforbindelser? så hvorfor gør der det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2008 af Arctan (Slettet)

#3.

Det står til sidst i #2.


Svar #5
23. november 2008 af kk123 (Slettet)

oka. så det har noget med at det er en primær eller en sekundær alkohol.

når man laver redoxreaktionerne for den primær alkohol kan der ske et par ting. altså at den kan oxideres fra en propanol til en propansyre...

ved propanol er mangan MnO4-   men hvad sker der med mangan når propan er oxideret til en propansyre???? skal nemlig lave reaktionsskemaerne.


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2008 af Arctan (Slettet)

Propan-1-ol til propansyre:

OH- + CH3-CH2-CH2-OH + 2MnO4- (lilla) → CH3-CH2-HC=O + 2MnO42- (grøn) + H2O

H2O + CH3-CH2-HC=O + MnO42- (grøn) → CH3-CH2-COOH + MnO2 (brun) + 2OH-

Propan-2-ol til propanon:

OH- + CH3-CHOH-CH3 + MnO4- (lilla) → CH3-C(=O)-CH3 + MnO42- (grøn) + H2O

  

Det ses, at primære alkoholer har to oxidationstrin, hvorimod sekundære kun har et. Når propan-1-ol oxideres dannes der i sidste ende MnO2(s), som er noget brunt bundfald. Når propan-2-ol oxideres dannes der MnO42-(aq)-ioner, som er grønlige.


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. november 2008 af Arctan (Slettet)

#6.

Jeg har sandsynligvis afstemt reaktionerne forkert, men jeg agter ikke at tjekke det igennem. Jeg henviser i stedet til https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=603991.


Svar #8
23. november 2008 af kk123 (Slettet)

tak for hjælpen....

afstemmer dem bare selv:)


Skriv et svar til: hjælp til kemi... haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.