Fysik

Bølgelængde for foton!

24. november 2008 af Alloo (Slettet)

Sidder med følgende opgave:

HVad er bølgelængden for den foton der udsendes når et brintatom går fra 7. exiterede til 2. exiterede tilstand?

Hvordan løser jeg lige denne?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2008 af bboblzs (Slettet)

Du finder i en tabel energiniveauer. Forskellen mellem 7. og 2. exiterede niveau er fotonens energi. Derefter kan du vha, planks konstant finde frekvensen og derfra bølgelængden i det antages at fotonern bevæger sig med hastigheden c.

E=h*f, hvor E er energien, h er planks konstant og f er frekvensen

lambda=c / f   hvor lambda er bølgelængden og c er lysets hastighed i vakuum.


Svar #2
24. november 2008 af Alloo (Slettet)

Skal hele skidtet ikke bare sættes ind i rydbergformlen? får 397nm!


Svar #3
24. november 2008 af Alloo (Slettet)

Der er ingen tabeller!


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. november 2008 af mathon

#2 er korrekt

λ = 396,907 nm


Svar #5
24. november 2008 af Alloo (Slettet)

Takker mange gange mathon! :-)


Svar #6
24. november 2008 af Alloo (Slettet)

Jeg skal beregne bølgelængden af en foton, der udsendes, når atomet går fra tilstanden E4 til tilstanden E1, hvoraf:

E4= -3,9 eV

E1= -13,1 eV

Er lidt lost her!


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. november 2008 af mathon

E4→1 = (-3,9 - (-13,6)) eV


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. november 2008 af mathon

...dit E4 = -3,9 eV er forkert

alment gælder for energiniveauerne i hydrogenatomet:

En = -Ryhc/n2 = (-13,6 eV)/n2

hvoraf
E4 = (-13,6 eV)/42 = -0,85 eV
E1 = (-13,6 eV)/12 = -13,6 eV

E4→1 = -0,85 eV - (-13,6 eV) = 12,75 eV = 2,04278*10-18 J
.................................................................................

E4→1 = (hc)/λ
λ = (hc)/E4→1 = (6,62608*10-34 Js)*(2,99792*108 m/s)/(2,04278*10-18 J) =
9,72425*10-8 m = 97,2425*10-9 m = 97,2425 nm


 


Svar #9
25. november 2008 af Alloo (Slettet)

Forkert? Det er hvad der står på arket!


Skriv et svar til: Bølgelængde for foton!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.