Kemi

Mængdeberegning

25. november 2008 af Tandra (Slettet)

Hej... Jeg kan simpelthen ikke få facit til at passe med denne her relativt simple opgave:

X -> 4 Y (forsimplet reaktionsligning)

Der er så opgivet, at n(Y) = 2 mmol. Molarmassen af X er 179 g/mol. Hvad er stofmængden af X?

Jeg har sat n(X) = 4n(Y), men det giver et forkert resultat. Det rigtige svar er hvis man sætter 4n(X) = n(Y). Hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2008 af mathon

X      →      4 Y
1 mol         4 mol
z            0,002 mol
 

z/(1mol) = (0,002 mol)/(4 mol)

z = (0,002/4)*(1 mol) = 0,0005 mol

dvs.
m(X) = (0,0005 mol)*(179 g/mol) = 0,0895 g = 89,5 mg


Svar #2
25. november 2008 af Tandra (Slettet)

Hmm, er det fordi, jeg har fået stofmængden af produktet at vide? Hvis jeg havde fået at vide at n(X) = 1 mol og jeg så skulle finde n(Y), så ville det være 4 mol, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. november 2008 af mathon

Jo


Skriv et svar til: Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.