Fysik

M28 boldens fart

29. november 2008 af A.A. (Slettet)

Hvordan kan jeg finde boldens fart efter stødet, når jeg har en graf der viser kraften fra battet på bolden som funktion af tiden.

på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt impulsbevarelse. Kraft er impulsændring pr. tid.:

F = dp/dt.


Svar #2
29. november 2008 af A.A. (Slettet)

Altså: delta p= F* delta t
men hvordan kan jeg finde hastigheden udfra det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Præcis. Du kan finde ændringen i impuls ved at tage integralet fra slaget begynder til det slutter.


Svar #4
29. november 2008 af A.A. (Slettet)

Er det så:

m=0.145kg

0.145*v=F*delta t
 

Men hvordan skal jeg aflæse grafen (F og t)? skal jeg tag det sidste punkt, idet det er efter stødet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#4: Du skal tage integralet. Du har givet: F(t) - altså kraften som funktion af tiden. For at finde den samlede impulstilvækst skal du integrere:

dp = F(t) * dt <=> p = ∫F(t)*dt


Svar #6
29. november 2008 af A.A. (Slettet)

Okay tak. men jeg tvivl om hvilke tal jeg skal sætte ind på F og t's plads.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#6: Har du et analytisk udtryk for F(t)?


Svar #8
29. november 2008 af A.A. (Slettet)

Hvis du mener en funktion for den, så har jeg det. Vi har fået oplyst værdierne for tiden og hastighederne. så jeg lavede en (t,v)-graf med quartic regression (ved ikke om det er en den helt rigtige regression).


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#8: Well, hvis du ikke får opgivet en funktion, så skal du "tælle ternene" under grafen - dvs., at du skal finde arealet under grafen.


Svar #10
30. november 2008 af A.A. (Slettet)

Hov (#8), jeg har kun en graf der viser t,F

Ternene under grafen er lidt sværer at tælle, da det er en kurve. Findes der ikke en formel jeg kan bruge for at regne arealet under grafen ud?


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#10: Jo, men den kræver et analytisk udtryk for kraften som funktion af tiden. Nogle opgaver er bare lavet dumt som den her - vi havde dem også i min gymnasietid.


Svar #12
30. november 2008 af A.A. (Slettet)

Okay det vil sige, at jeg faktisk ikke har et andet valg et at tælle ternene under garfen, selvom det bliver upræcist, for at finde farten efter stødet?


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#12: Jeps.


Svar #14
30. november 2008 af A.A. (Slettet)

Okay tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: M28 boldens fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.