Kemi

Opløselighedsprodukt

02. december 2008 af Tandra (Slettet)

En opløsning, som er mættet med calciumhydroxid ved 25 oC, har et pH på 12,5. Beregn opløselighedsproduktet for calciumhydroxid.

K_o = [Ca^2+][OH-]^2 og pOH = 1,5, så [OH-] = 10^-1,5. Men hvad skal jeg så?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. december 2008 af Kemiersjov (Slettet)

Hvis du nu antager, at OH- dannes ved reaktionen:

Ca(OH)2 -> Ca^2+ + 2 OH^-

Kan du så ikke beregne koncentrationen af Ca^2+, når du kender koncentrationen af OH^-


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. december 2008 af mathon

Ca(OH)2 er kun lidt opløseligt i vand (ved 25°C 146,64 mg pr. 100 mL opløsning)
hvorfor
der foreligger en ligevægt stærkt forskudt til venstre

M(Ca(OH)2) = 74,10 g/mol
opløseligt antal mol/L = (1,4664 g/L/(74,10 g/mol) = 0,022267 mol/L

                                       Ca(OH)2(aq)   ---> /<---    Ca2+(aq)     +     2OH-(aq)
ligevægtskonc.                 0,019789 M                     0,019789 M         0,039578 M

Kop = [Ca2+(aq)]*[OH-(aq)] = (0,019789 M)*(0,039578 M)2 = 3,1*10-5 M3


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. december 2008 af mathon

tastfejl
Kop = [Ca2+(aq)]*[OH-(aq)]   →   Kop = [Ca2+(aq)]*[OH-(aq)]2


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. december 2008 af mathon

Kop = [Ca2+(aq)]*[OH-(aq)]2 = (0,5*10-1,5 M)*(10-1,5 M)2 = 1,6*10-5 M3

som ikke er helt i overensstemmelse med det officielle i #2


Svar #5
07. december 2008 af Tandra (Slettet)

Mange tak!


Skriv et svar til: Opløselighedsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.