Fysik

numerisk løsning af planetbaner

02. december 2008 af DANNYYY (Slettet)

Jeg skal opstille og numerisk løse differentialligningen for planetbaner.. har fået vedhæftede dok som hjælp, men er virkelig blank, nogen der kan hjælpe lidt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2008 af peter lind

Der er ikke noget vedhæftet. Kan du ikke ligge det ind på en fildelingsservce for eks. peecee


Svar #2
02. december 2008 af DANNYYY (Slettet)

http://peecee.dk/upload/view/142970 her var et link til den hjælp jeg havde fået


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2008 af peter lind

Det er jo temmelig omfattende, og jeg aner ikke, hvor du er gået i stå.  Den første opgave er at finde Fy. Den kan du finde enten på samme måde som fx eller også bruge at Fx2+Fy2=F2.


Svar #4
02. december 2008 af DANNYYY (Slettet)

Det ikke de opgaver jeg skal lave, de er kun ment som inspiration/hjælp

den egentlig opgave er en opstilling og numerisk løsning af differentialligningen for planetbaner, og det er det jeg har lidt svært ved at komme i gang med. fx hvordan får jeg opstilt en differentialligning for planetbanerne?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. december 2008 af peter lind

Den er opgivet i a4 idet ax =d2x/dt2. Du kan opstille en lignende differentialligning for y.


Svar #6
02. december 2008 af DANNYYY (Slettet)

hmm kan du uddybe det lidt? har kigget på det og frostår det ikke rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. december 2008 af peter lind

Jeg kan tage det på en lidt anden måde. Tyngdekraften er GMm/r2 og peger mod centrum. Du skal defor have fat i en enhedsvektor, der peger fra legemet mod centrum. Vektoren (x,y) peger fra centrum mod legemet.-(x,y) peger den modsatte vej altså fra legemet mod centrum. Denne bliver en enhedvektor, hvis du deler den med længden r. Kraften som vektor er da  -(GMm/r3)(x,y) eller skrevet ud i komponenter

Fx=max=mdvx/dt=md2x/dt2 =-GMmx/r3

Fy=may=mdvy/dt=md2y/dt2 =-GMmy/r3

Hvis du deler med m får du

ax=dvx/dt=d2x/dt2 =-GMx/r3

ay=dvy/dt=d2y/dt2 =-GMy/r3

hvilket er de søgte differentialligninger.


Svar #8
03. december 2008 af DANNYYY (Slettet)

Nu begynder det at give mening, mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: numerisk løsning af planetbaner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.