Kemi

Bariumsulfat?

02. december 2008 af JeppeHvid (Slettet)

Jeg er jo ved at forberede mig til en prøve, så jeg prøver at løse forskellige opgaver, og her mangler jeg igen noget hjælp?

Bariumsulfat er en tungtopløselig ionforbindelse

a) Opskriv et reaktionsskame for stoffets reaktion med vand.

Der har jeg prøvet lidt med det her: BaSO4 --> Ba+SO4-

b) Opskriv ligevægtsloven for fældningsreaktionen.

Her har jeg os et nogenlunde bud: [Ba+]*[SO4-] / [BaSO4]

100 mL 3,0*10-5 M bariumchlorid-opløsning blandes med 200 mL 4,5*10-5 M natriumsulfat-opløsning ved 25oC. Bariumsulfats opløslighedsprodukt er 1,1*10-10 M2 ved denne temperatur.

c) Dannes der bundfald ved sammenblandingen?

Her er jeg forholdsvis blank?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2008 af Arctan (Slettet)

a) BaSO4(s) + H2O(l) → Ba2+(aq) + SO42-(aq)

b) Kop = [Ba2+][SO42-]

c) Udregn hvor mange mol BaSO4, der kan opløses i (100 mL · 3·10-5 M) = 3·10-6 mol BaCl2(aq) og (200 mL · 4.5·10-5 M) = 9·10-6 mol Na2SO4(aq).

                   BaSO4(s)       →        Ba2+        +            SO42-

start                                           3·10-6                    9·10-6

slut                                         3·10-6 + s               9·10-6 + s

...Benyt nu  

Kop = 1.1·10-10 M2 = [Ba2+][SO42-]


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. december 2008 af mathon

                             BaSO4(s)    ---> /<---   Ba2+(aq)   +   SO42-(aq)

                                        [Ba2+(aq)]*[SO42-(aq)] = Y

c(Ba2+) = (0,1 L)*(3,0*10-5 mol/L)/(0,3 L) = 1*10-5 M

c(SO42-) = (0,2 L)*(4,5*10-5 mol/L)/(0,3 L) = 3*10-5 M

det undersøges om Y>Kop = 1*10-10 M2

[Ba2+(aq)]*[SO42-(aq)] = Y = (1*10-5 M)*(3*10-5 M) = 3*10-10 M2

                              Y > Kop hvorfor der dannes bundfald


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2008 af Arctan (Slettet)

Glem #1. Jeg tågede vist lidt rundt og drejede spørgsmålet over på noget andet. Beklager. :-)


Skriv et svar til: Bariumsulfat?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.