Matematik

Hjælp til opgave 8.010. i "vejledende eksempler på eksamensopgaver i matematik STX A-niveau"

07. december 2008 af naunii (Slettet)

Man har undersøgt løgfrøens overlevelsessucces i forskellige vandhuller på Djursland. Der er udsat et antal løgfrøhaletudser i hvert vandhul, og derefter har man målt løgfrøhaletudsernes længde hver dag i en periode over 3 måneder. Det har vist sig, at haletudsernes længde som funktion af tiden opfylder nedenstående differentialligning

Hvor St er længden (cm) til tiden t(døgn).
Det oplyses at til tiden t=0 er længden af en løgfrøhaltudse 0,5.


a) Bestem væksthastigheden for længden til det tidspunkt hvor længden af en løgfrøhaletudse er 4 cm.
b) Tegn en skitse af hvorledes væksthastigheden for længden afhænger af længden.
 


Svar #1
07. december 2008 af naunii (Slettet)

hov.. prøver lige igen. opgaven lyder således:

Man har undersøgt løgfrøens overlevelsessucces i forskellige vandhuller på Djursland. Der er udsat et antal løgfrøhaletudser i hvert vandhul, og derefter har man målt løgfrøhaletudsernes længde hver dag i en periode over 3 måneder. Det har vist sig, at haletudsernes længde som funktion af tiden opfylder nedenstående differentialligning

dSt/dt=0,00575*St*(12-St)

Hvor St er længden (cm) til tiden t(døgn).
Det oplyses at til tiden t=0 er længden af en løgfrøhaltudse 0,5.
a) Bestem væksthastigheden for længden til det tidspunkt hvor længden af en løgfrøhaletudse er 4 cm.
b) Tegn en skitse af hvorledes væksthastigheden for længden afhænger af længden.
 

Ved a'eren har jeg tænkt at man bare kan lægge 4 ind på St's plads. Men så har man jo ikke brugt oplysningen at til tiden t=0 er længden af en løgfrøhaltudse 0,5 . Så jeg ved ikke om det er den rigtige måde.? Håber der er nogen der kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. december 2008 af peter lind

Venstre side i ligningen angiver væksthastigheden, så du gør  det helt rigtige.


Svar #3
07. december 2008 af naunii (Slettet)

jamen undrer det dig ikke også lidt, hvad de andre oplysninger skal benyttes til ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. december 2008 af peter lind

Den giver jo en startpunkt for opgave b.


Svar #5
07. december 2008 af naunii (Slettet)

Altså at der er et punkt med koordinaterne (0;0,5) ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. december 2008 af peter lind

ja


Svar #7
10. december 2008 af naunii (Slettet)

okay , tusind tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. november 2009 af juuuuuulie (Slettet)

.


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. marts 2015 af lilj (Slettet)

hvordan skal man konkludere opgaven så?

at væksthastigheden stiger med 0,18400 cm pr. døgn?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. marts 2015 af peter lind

Der er ikke tale om stigningen i væksthastigheden. Skal du finde den,  skal du finde den anden afledede


Skriv et svar til: Hjælp til opgave 8.010. i "vejledende eksempler på eksamensopgaver i matematik STX A-niveau"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.