Matematik

ligning for tangent - vinkelret!

07. december 2008 af Biochem (Slettet)

Arrgh mere matematik.

Sidder med følgende opgave:

Find ligningen for den tangent til grafen for funktionen f(x)=x2, der er vinkelret på linien med ligningen x+6=18.

Er helt blank..


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2008 af mathon

x = 12  er en linje vinkelret på x-aksen.
vinkelret på denne linje er parallel med x-aksen
dvs.

f '(xo) = 2xo = 0 ..................


Svar #2
07. december 2008 af Biochem (Slettet)

f '(xo) = 2·xo = 0 ⇒f '(12)=2·12=24?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2008 af mathon

 tangent
y = 0
dvs.
x-aksen


Svar #4
07. december 2008 af Biochem (Slettet)

Jeg er ked af det, men har seriøst mistet overblikket nu! Jeg kan ikke se en konkret sammenhæng. Endvidere har jeg svært ved at forstå det du omtaler. Dine svar er meget kortfattede (ikke ondt ment).


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. december 2008 af mathon

parablen y = x2

har netop én tangent med hældningskoefficient = 0
nemlig
den vandrette tangent gennem toppunktet (0,0)
med ligningen

y = 0

hvis graf er sammenfaldende med x-aksen


Svar #6
07. december 2008 af Biochem (Slettet)

Hvad gør jeg så som det næste?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. december 2008 af mathon

tegner grundparablen f(x) = y = x2 i koordinatsystemets 1. og 2.kvadrant
så du
"kan se" løsningen...


Svar #8
07. december 2008 af Biochem (Slettet)

Ved indtegnelse får jeg følgende: http://peecee.dk/upload/view/143753
 

Jeg ved at x=12 er vinkelret på x-aksen. Endvidere ved jeg at parablen skærer i y=0 (0,0) (som så er tangenten til parablen f(x)=x2).

Men så står der at jeg skal finde ligningen for denne tangen? Er den ikke bare y=0?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. december 2008 af mathon

Jo


Svar #10
07. december 2008 af Biochem (Slettet)

Fandme en latterlig opgave! Men tak for hjælpen, så er den da løst! :-)


Svar #11
07. december 2008 af Biochem (Slettet)

Jeg ved ikke om dette har en betydning for opgaven, men der skulel faktisk stå:

x+6y=18 i #0 :-S


Svar #12
07. december 2008 af Biochem (Slettet)

Anyone? Det haster lidt...


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. december 2008 af mathon

x+6y=18

6y = -x + 18

y = -(1/6)x + 3

f '(xo) = 2xo = -(1/6) ...............


Svar #14
07. december 2008 af Biochem (Slettet)

Hvad gøre jeg så? Hvad skal #13 bruges til?

Det skal afleveres i morgen så er lidt stresset!


Brugbart svar (0)

Svar #15
07. december 2008 af mathon

2xo = -(1/6)

xo = -(1/12) som er røringspunktets 1.koordinat............


Svar #16
07. december 2008 af Biochem (Slettet)

#15

hmm og de andre røringspunkter?


Svar #17
07. december 2008 af Biochem (Slettet)

Hvad skal jeg egentlig bruge røringspunkterne til, når det er tangentens ligning jeg skal finde (jf. #0)?


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. december 2008 af mathon

...i tangentligningen


Svar #19
07. december 2008 af Biochem (Slettet)

Jeg er ked af det, menmin hjerne orker ikke at tænke mere har siddet med mat HELE dagen! Har du ikke mulighed for at komme med løæsningen? Vil helst i seng og ved skam godt at det går ud over mig selv, men...


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. december 2008 af srnkrkgrd (Slettet)

tangentens ligning er f(x) = f(x0) + f'(x0)*(x-x0)

Hvis røringspunktet x0= -(1/12), så insætter du det i ligningen.

f(x) = f(-1/12)) + f'(-1/12)*(x-(-1/12)), hvor f(x0) = x2 og f'(x0) = 2x. Regn selv resten.


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.