Matematik

2sin(x)cos(x)=sin(2x) - Hvorfor?

11. december 2008 af Ahlto (Slettet)

Er der én, der gider forklare mig hvorfor 2sin(x)cos(x)=sin(2x)?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2008 af mathon

alment:
sin(x+y) = sin(x)*cos(y) + cos(x)*sin(y)

.......................................................................

sin(2x) = sin(x+x) = sin(x)*cos(x) + cos(x)*sin(x) = sin(x)cos(x) + sin(x)cos(x) = 2sin(x)cos(x)


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. december 2008 af sigmund (Slettet)

Ok, her er en simpel udledning (kræver kendskab til Eulers formel ei*x = cos(x) + i*sin(x) ):

cos(2x) + i*sin(2x) = ei*2x = ei*x ei*x = [cos(x) + i*sin(x)]2 = cos2 x - sin2 x + i*2*cos(x)*sin(x)

Her står lighedstegn hele vejen, så ved at sammenligne real og imaginær del ser vi, at

cos(2x) = cos2 x - sin2 x   og    sin(2x) = 2*cos(x)*sin(x).


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2008 af sigmund (Slettet)

I forlængelse af #1 kan jeg sige, at hvis vi starter med cos(x+y) + i*sin(x+y), så når vi frem til den additionsformel, der står øverst i post #1. 


Svar #4
11. december 2008 af Ahlto (Slettet)

Mange tak, begge to, men jeg kender altså desværre ikke til Eulers formler (det burde jeg nok undersøge) - det har vi ikke lært om endnu, og jeg går ud fra, at det er væsentligt højere niveau end det vi arbejder med i matematik nu, så min lærer ville nok ikke bryde sig om, at jeg nævnte det lige pludselig.

Endnu en gang tak.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. december 2008 af sigmund (Slettet)

#4,

Prøv at betragte denne figur, og se, om du kan følge beregningen der: 

http://math.uaa.alaska.edu/~smiley/deb4.jpeg

Spørg igen, hvis du har brug for yderligere hjælp.


Svar #6
11. december 2008 af Ahlto (Slettet)

#5:

Jeg har lidt svært ved at se, hvordan man kommer frem til (sin(b)cos(a))/sin(a)


Svar #7
11. december 2008 af Ahlto (Slettet)

Jeg tror jeg selv har fundet svaret nu. Fandt et bevis med en ligebenet trekant, som gav god mening for mig.

Men tak for hjælpen alligevel.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. december 2008 af sigmund (Slettet)

#6,

Betragt den lille trekant med a som en af vinklerne vinkel. Bruger du tangensrelationen for retvinklede trekanter, så får du tan(a) = sin(b)/x <=> x = sin(b)/tan(a) = sin(b) * cos(a) / sin(a), da 1/tan(a) = cos(a) / sin(a). Giver det mening nu? Men hvis du har fundet en løsning, du forstår, så er det fint. Den figur, jeg henviste til, er bare en af mange muligheder.
 


Svar #9
13. december 2008 af Ahlto (Slettet)

Jeg kender ikke til tagens-relationerne (jeg føler mig efterhånden ret dum til trigonometri), men tak for engagementet.


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. december 2008 af sigmund (Slettet)

#9,

Come on! Du kender helt sikkert til en retvinklet trekant, hvor der gælder, at

sin(v) = (modstående katete) / hypotenuse

cos(v) = (hosliggende katete) / hypotenuse

tan(v) = sin(v) / cos(v) = (modstående katete) / (hosliggende katete)


Svar #11
13. december 2008 af Ahlto (Slettet)

Nåh dem. Ja, dem kender jeg godt :P


Skriv et svar til: 2sin(x)cos(x)=sin(2x) - Hvorfor?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.