Fysik

Bestemmelse af halveringstykkelse ved gammaspektroskopi

14. december 2008 af 100000 (Slettet)

I mit SRP skriver jeg om Radioaktivitet - gammaspektroskopi og halveringstykkelse. Jeg har taget nogle målinger for en Cs-137 kilde med en scintillationstæller (både uden noget imellem tælleren og kilden, og med forskellige tykkelser af vand og bly imellem), og skal nu udfra spektrummerne bestemme halveringstykkelsen. Problemet er nu at jeg er kommet i tvivl om hvordan jeg skal gøre dette. På spektrummet er der en såkaldt fototop der bliver mindre jo flere mm bly der imellem tælleren og kilden, man kan med programmet sætte måle antal tællinger for fototoppen, men det giver nogle urealistiske tal, og jeg bruger ikke den energikalibrering jeg har lavet til noget. Nogen ideer til hvad jeg skal gøre? Programmet jeg bruger hedder WINdas. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Ifølge din beskrivelse er du kun ude efter halveringstykkelsen. Logisk nok er det den tykkelse, der giver dig det halve antal tællinger. Hvis du tager en måling uden nogen form for afskærmning og finder antallet af tællinger og derefter finder den måling, hvor du kun opnår det halve antal tællinger skulle afskærmningen være halveringstykkelsen.


Svar #2
14. december 2008 af 100000 (Slettet)

Tak, tror jeg har fundet ud af det nu.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2008 af mathon

γ-stråling:

I = Io*ePbd

µPb = 6,9 mm


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2010 af mathon

#3 rettes til

                  I = Io·e-µx


                 μPb = ln(2)/X½ = ln(2)/(6,9 mm) = 0,100456 mm-1


Skriv et svar til: Bestemmelse af halveringstykkelse ved gammaspektroskopi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.