Matematik

tangent og a b og c

24. december 2008 af seriøs (Slettet)

Parablen med ligningen y = ax^2 + bx + c tangerer linien y = x i (0, 0). Desuden er y = 2x – 3 tangent til parablen. Beregn konstanterne a, b og c.

så skal jeg vist bruge denne formel:

Andengradspolynomiet: ,  f(x) = ax^2 + bx + c    hvor    f(x0) = 2ax0 + b

Jeg har y = 2x - 3   vil det sige at 2x = b og -3 = a ?

så jeg har :  f(x0) = 2 · -3 · x0 + 2   ?

nu kan jeg indsætte x0 = 0   fordi y = x i (0,0) ?

Er der en som sidder med notater til emnet .. ? Har brug for en eller anden oversigt.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

", f(x) = ax^2 + bx + c hvor f(x0) = 2ax0 + b"

du mener vel f '(x0)? Brug synbolerne på bjælken her ovenover i stedet for at skrive x0, så skriv x0


Svar #2
24. december 2008 af seriøs (Slettet)

ups' det er fordi jeg har kopiert det fra min side.. men det kommer desværre ik' med her.. Jeg skal nok lige kontrollere det fremover.

Er det ellers rigtigt det jeg har gjort?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. december 2008 af Dynin (Slettet)

#0 brug at parablen med ligningen tangerer linien y = x i (0, 0) til at bestemme b og c. Til bestemmelse af a benytter du at en tangent i (x0,y0) til parablen er på formen y=f '(x0)(x-x0)+y0 sammen med y=2x-3


Svar #4
24. december 2008 af seriøs (Slettet)

Jeg forstår det ik'... hvordan kan jeg bruge parablen med ligningen som tangerer linien y= a i (0,0) til at bestemme b og c? Mener du at jeg skal indsætte den i formel y = 2x - 3 ? altså  0 = 2 * 0 - 3 ? Det giver jo ikke 0 ..?


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. december 2008 af Dynin (Slettet)

Var det ikke y=x?

Du ved f(x)=ax2+bx+c tangerer y=x i (0,0) ... specielt ved du at f(0)=0, så c=__

Desuden ved du at y=x er parallel med f'(0) så f'(0)=1 dvs 2*a*0+b=1, så b=__


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. december 2008 af Dynin (Slettet)

#5 den sidste linie kunne nok have været bedre formuleret. Tangentens hældning i (0,0) er f'(0) som per antagelse er =1 (fordi y=x)


Svar #7
24. december 2008 af seriøs (Slettet)

ok så c = 0 , men hvordan kan man umiddelbart vide det?

fordi y = x er parallel med f'(0) så er den = 1 ? ...er det bare noget man ved?

jeg ved stadig ik, hvad a er og derfor kan jeg ikke regne b ud   -->   2*a*0+b=1, så b=__
 

Jeg vil bare være taknemlig, hvis du kan forklare mig det tydeligere trin for trin, for har så mange af de opgaver jeg knokler med..


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. december 2008 af Dynin (Slettet)

Oki f(x)=ax2+bx+c har tangent y=x i (0,0) ... derfor må parablen gå gennem (0,0) som omsat i parablens koordinater er (0,f(0)) dvs. 0=a*02+b*0+c dvs c=0

Som du selv skriver i #0 har parablens tangenter hældning givet ved f'(x0)=2ax0+b ... i (0,0) kender du tangenten, nemlig y=x, som har hældningen 1, altså er 1=f'(0) som med 0 indsat giver 1=2*a*0+b, dvs. b=1 ................


Svar #9
24. december 2008 af seriøs (Slettet)

ok jeg er med på at c = 0 , men jeg forstår stadig ik hvordan du kan vide at hældningen er 1 .. og hvad med a .. for det svært at kende b uden a ?


Brugbart svar (1)

Svar #10
24. december 2008 af Dynin (Slettet)

Tangenten til parablen i (0,0) hedder y=x som er en linie med hældning 1. Fra diff.regning ved du at f'(0) er hældningen til f(x) i x=0 altså f'(0)=1


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg har sendt dig en besked


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. december 2008 af mathon

...c = 0

f '(x) = 2ax+b

tangenthældningen = 1  i (0,0)
f '(0) = 1 = 2a*0+b  
hvoraf
b = 1
............

tangenten y = 2x – 3
giver fællespunktet bestemt af
ax2+x = y = 2x – 3 med netop én løsning, som reduceres til

ax2 - x + 3 = 0 med én løsning
dvs.
determinanten lig nul

d = (-1)2-4ac = 0
hvoraf
1-4a*3 = 0
som giver
a = 1/12

konklusion:
                                                          f(x) = (1/12)x2 + x




Svar #13
25. december 2008 af seriøs (Slettet)

tusind tak mathon! det er godt nok en nemmere måde at løse opgaven på :o) tak..


Skriv et svar til: tangent og a b og c

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.