Matematik

Ligning med to ubekendte. (;

03. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Hej allesammen!

Hvordan skal jeg regne det er ud?
 

x + 2y = 5 og 11x + 6y =3

Vær venlig og vise, hvordan I gør. (: Dét vil jeg sætte stor pris på.

På forhånd tak.

xx Bella


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2009 af NejTilSvampe

 x+2y =5  --> 3x+6y+15 ---> 6y=15-3x

11x+6y=3 --> 6y=3-11x

3-11x = 15-3x

3-8x=15

8x=-12

x=-12/8 

-12/8 +2y=5

2y=12/8+5

y=(12/8+5) /2

i decimaler får jeg det til x=-1,5 og y=3,25


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. januar 2009 af peter lind

1. Gang den første ligning med 3.

2. Træk den derved fundne ligning fra ligning nr. 2

Du vil nu have en lignin med en ubekendt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. januar 2009 af Dynin (Slettet)

Navngiv ligningerne

(1) x+2y=5

(2) 11x+6y=3

Ved brug af lige store koeff.metode: Gang (1) igennem med 3 ... dermed fås

(3) 3x+6y =15

(2)-(3): 8x=-12 så x= -8/12=-4/6=-2/3 

Indsæt nu x i (1) ( eller (2) ) for at finde y

-2/3+2y=5 dvs -1/3+y=5/2 dvs y=5/2+1/3=15/6+2/6=17/6


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

x + 2y = 5                  ligning 1

11x + 6y = 3             ligning 2

Vi ganger ligning 1 med 11 og får

11x+22y = 55 ligning 1

11x + 6y = 3  ligning 2

så trækker vi ligning 2 fra ligning 1 og får

æigning 1 minus ligning 2 = 22y - 6y = 52, og så kan du finde y, som du sætter ind i den oprinfdelige ligning 1 


Svar #5
03. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Hvordan får du x+2y =5 til -3x+6y+15 og 6y=15-3x?


Svar #6
03. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Det var til #1


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. januar 2009 af NejTilSvampe

 der skal heller ik stå minus 3x men hvis du ganger alle ledende med 3 i den første ligning får du 3x+6y=15


Svar #8
03. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Skal man ikke regne én af dem ud først, før man sætter de to ligninger sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. januar 2009 af NejTilSvampe

 hvis du sætter begge ligninger lig med 6y altså  6y=15-3x  og  6y=3-11x  så må de være lig med hinanden altså  15-3x = 3-11x

Du kan sammenligne med   5-3=2  og 8-6=2  så er 5-3=8-6    fordi at begge "ligningerne" er lig med 2


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. januar 2009 af NejTilSvampe

 og på den måde får du én ligning med én ubekendt.


Svar #11
03. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Jeg forstår ikke helt, hvor du får 3-tallet fra? Altså når I siger, man skal gange med 3 på begge sidder.


Svar #12
03. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Hvordan skal jeg opstille de to ligninger?
 

x + 2y = 5 = 11x + 6y = 3 eller hvordan skal jeg gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. januar 2009 af NejTilSvampe

 Det kaldes "ligestor koefficienter metoden" Det betyder at du vælger enden x eller y og gør dem lige store. I det her tilfælde er det nemmest at gøre det med y, så vi for at få y'erne i begge ligninger til at være lige store, ganger vi med 3 i den første ligning. På den måde er koefficienterne til y 6 i begge ligningerne. 

Hvis du stadig ikke forstår det så spørg din lære, han/hun kan helt klart forklare det bedre end jeg kan under disse omstændigheder.


Svar #14
03. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Okay.. Mange tak for hjælpen allesammen! (;


Svar #15
04. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Til "NejTilSvampe"

Hvis x er -1.5 og y er 3.25, hvordan kan jeg tegne det ind på en funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. januar 2009 af mathon

x + 2y = 5     eller

l: y = -½x + (5/2)

11x + 6y = 3  eller

m: y = (11/6)x + (1/2)

l og m kan indtegnes


Skriv et svar til: Ligning med to ubekendte. (;

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.