Matematik

nulpunkter

04. januar 2009 af Amandaskat (Slettet)

Hej , jeg er lidt i tvivl om denne funktion/opg.

bestem funktionens nulpunkter:    f(x)= x^3-12x

er det en 3.gradsfunktion?

Og hvis det er, skal jeg så finde punkterne anderledes end med en 2.gradsfunktion?, please hjælp!

på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2009 af Chrissypigen (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker på hvordan man "løser den", men ja det er vist en 3.gradsfunktion.

Jeg kan kun forestille mig, at den regnes på sammen måde. Men prøv ata søg på nettet, hvis du satdig er i tvivl!

Chrissy


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. januar 2009 af Maribal (Slettet)

Ja det er 3.gradligning som Chrissypigen sagde

Funktionens nulpunkt = det sted grafen skærer x-aksen og hvor y er lig nul.

Her kan du bruge Graf i din lommeregner ved at tegne grafen og se nulpunkterne.

Der er også en anden metode, men jeg skal lig tjekke om det er rigtigt det jeg gør inden jeg sender det ud. :)


Brugbart svar (2)

Svar #3
04. januar 2009 af ibibib (Slettet)

Benyt nulreglen

x3-12x = 0 <=>

x·(x2-12) = 0 <=>

x=0 v x2-12=0

osv.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. januar 2009 af DennisDeH (Slettet)

Løs den ved at omskriv den til:

x3-12x=0 ⇔

(x2-12)*x=0

Da bruger du nulreglen, enten er x=0, ellers er x2-12=0. Derefter beregner du løsningerne for x2-12=0 og så har du alle løsningerne :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. januar 2009 af DennisDeH (Slettet)

Ahh, vi var lige hurtige ibibib ! :P


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. januar 2009 af Maribal (Slettet)

Så.. nu har jeg dem.

Du kan tage et x ud af parentesen:  f(x)= x * (x2 - 12)  også bruge nulreglen. Du kan måske se at den første er et nul . Hvis x-et udenfor parentsen er 0 så er f(x) nul. Det som er inden for parentes er 2.gradsligning derfor kan du finde nulpunkterne ved at bruge 2.gradslignings løsningsmetode.

ELLER

du kan bruge polynomiers division, hvis du har lært det i skolen, fordi du ved nu at 0- nul er et rod i f(x) / nulpunkt i f(x)  

 

Du må gerne spørge hvis du ikke forstå det. :)


Svar #7
05. januar 2009 af Amandaskat (Slettet)

tusinde tak!:D tror nok jeg skal få brug for metoderne....


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. februar 2009 af Kakaspige (Slettet)

Hej ;)

jeg har faktisk fået samme ligning i min nye mat aflevering,

og jeg tænkte på, om der var nogen der kunne fortælle mig hvad a,b og c er?

for når jeg har x^2-12, har jeg jo kun to punkter?:P og ja, fatter det ikke rigtigt :D

håber i kan forklare det..


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. februar 2009 af ibibib (Slettet)

I udtrykket x2-12 er

a=1 (tallet foran x2)

b=0 (tallet foran x)

c=-12 (tallet der står alene)

Du kan se det på omskrivningen

1·x2 + 0·x - 12 = x2 - 12


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. februar 2009 af Kakaspige (Slettet)

nåeeh ja :D .. tak !!! :D


Skriv et svar til: nulpunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.