Matematik

Ligning. (;

04. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Hej allesammen!

Hvordan skal man regne denne her ud? 4y - x = 27 og 3y + x = 15?
Jeg har lært lidt om lige stor koefficienter metoden ved enten x eller y, men ved ikke helt, hvad metoden gælder om, er der nogle, som kan forklare det?

Hvilket tal skal jeg gange med for at få ligevægt ifølge lige stor koefficienter metoden?

På forhånd tak.

xxx Bella


Svar #1
04. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Hvis I har andre metoder, så er I velkommen til at vise det. :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Du har:

4y - x = 27 (I)

3y + x = 15 (II)

Det ses, at koefficienten foran x er 1 ved begges tilfælde, for at man kan eliminere x, lægges de to ligninger sammen (hvis de har ens fortegn trækkes de fra hinanden, men hvis de har forskellig fortegn lægges de til hinanden), dvs:

(I)+(II):

4y - x +(3y + x )= 27+15=42

<=>

7y+x-x=7y=42

<=>

y=42/7=6

x findes nu ved indsættelse af den fundne y-værdi i enten (I) eller (II):

Her vælges (II):

3*6+x=18+x=15 <=> x=-3

- Dette vil i dette tilfælde være den letteste måde, hvorpå denne ligning kan løses. Det kan naturligvis også klares ved, at koefficienten foran y er ens (dvs. gang (I) med 3 og (II) med 4)

Den anden metode, som ikke er at anbefale til lineære ligningssystemer er 'Substitutionsmetoden', her isoleres den ene variable i en af ligningerne, hvorefter dette substitueres ind i den næste, hvorved du har bestemt den ene variabel. Den sidste findes ligesom ved det viste eksempel ved indsættelse.


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Den anden metode kan ses her:

4y - x = 27 (I)

3y + x = 15 (II)
 

x isoleres(dette er den hurtigste variabel at isolere) i (II):

3y + x = 15 <=> x=15-3y

Dette indsættes i (I):

4y - x = 27 => 4y-(15-3y)=27, herefter kan y isoleres:

<=> 4y-15+3y=27 <=> 7y=42 <=> y=6

x findes ved indsættelse i enten (I) eller (II), her vælges (I):

4*6 - x = 27  <=> 24-x=27 <=> x=-3

- Grunden til, at denne ofteste ikke er særlig farvorabel skyldes, at man meget let kan komme ind i brøkproblemer(det er irriterende at regne med, når man ved, at det kan undgås)

Dette må være de 2 metoder, som du skal kende(først senere hen kommer du til at kende endnu en metode, men dette kræver A-niveau viden)

Fortsat god aften

Mvh. Dan


Svar #4
04. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Forstår ikke helt det med fortegn, hvornår de skal lægges sammen og hvornår de skal trækkes fra hinanden.

Hvad hvis det f.eks. er x - 3y = -10 og -2x + y = 10? Hvad skal det så trækkes fra eller lægge til?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Forlæng ligningen (1) med enten 2 eller 3, og i begge tilfælde skal det lægges sammen.

Du kan eventuelt selv prøve dig frem med både addering og subtrahering, på denne måde finder du ud af, hvorfor man gør som man gør :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Hov, jeg så lige forkert:

Forlæng enten (I) med 2 uden at forlænge (II) med noget.

Forlæng (II) med 3 uden at forlænge (I) med noget.


Svar #7
04. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Ja okay, men jeg ved jo stadig ikke hvilke tal jeg skal gange med. (:


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Det afhænger af, hvilken variabel, som du vil finde først.

Men generelt: find det lavest mulige tal som begge gå op i, og gang begge op til det.


Svar #9
04. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Jeg forstår det ikke helt..
F.eks. disse to ligninger x + 2y = 5 og 11x + 6y = 3.. Der skal jeg gange med 3 for at få ligevægt mellem begge y'er i ligningerne. Er det ikke rigtigt?


Svar #10
04. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Hov.. glemte noget.
Hvad gør jeg så, hvis jeg vil finde X først?


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. januar 2009 af dnadan (Slettet)

#9 Det er helt korrekt

#10 Hvordan får man '1x' til at være i ligevægt med '11x'?


Svar #12
04. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Det ved jeg ikke.. Ganger man?


Svar #13
04. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Forstår ikke dit spørgsmål.


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Yes, man ganger, men med hvad? Det må du lige fortælle mig :-)

- (Det er bedre for dig, at jeg ikke blot afleverer det hele på et sølvfad)


Svar #15
04. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Ganger man ikke med 11 for at få ligevægt mellem x'erne?


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Korrekt :-)

- Hvis du ikke ved,  hvad du skal gange med, kig da på koefficienterne foran x. Gang disse med hinanden, hvorved de altid bliver ens:

Dvs:

a1x+b1y=c1 (I)

a2x+b2y=c2 (II)

Gang da (I) med aog gang (II) med a1 (hvis x ønskes elimineret)

Hvis y ønskes fjernet først:

Gang da (I) med b2 og gang (II) med b1.

- Denne metode virker altid, men hvis man kan se, at begge tal går op i et mindre tal, er det lettest at gange således, at det netop blive det tal. (store tal er sværere at regne med i forhold til mindre tal)


Svar #17
04. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Okay.. (; Du siger, at jeg skal kigge på tallene foran x og gange dém med hinanden, hvis jeg ikke ved, hvilke talk jeg skal gange med.
Hvis vi tager disse to ligninger igen:

4y - x = 27
3y + x = 15?

Skal jeg så gange 4 med 3? Det giver 12.. Hvad skal jeg så bruge 12 til? :-D
Undskyld, hvis jeg spørger meget, men vil gerne forstå det her.


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. januar 2009 af dnadan (Slettet)

4y - x = 27 (I)
3y + x = 15  (II)

Gang (I) med 3 (se koefficienten foran y i (II) og gang (II) med 4 (se koefficienten foran y i (I).

Husk at gange hele ligningen igennem med talene, ellers er ligningen ikke længere sand.

- Ydermere, hvis du får stillet et ligningssystem, hvori koefficienten foran den ene variabel er ens, kan du allerede der begynde at trække dem fra hinanden eller lægge til hinanden. (I dette ligningssystem står der fx. 1 foran x, heraf slipper man for at gange)


Svar #19
04. januar 2009 af bellaa01 (Slettet)

Nårh på den måde.

Dvs. at jeg skal gange hele ligning I (4y - x = 27) med 3 og hele ligning II (3y + x = 15) med 4?
For så er der lige vægt mellem y'erne, ikke sandt? :-)
 

4y - x = 27
12y - 3x = 81
3y + x = 15

12y + 4x = 60

Er det rigtigt?
 


Brugbart svar (0)

Svar #20
04. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Det er korrekt :-)


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 41 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.