Matematik

irriterende ligninger.

06. januar 2009 af emd (Slettet)

hej (:.

jeg er en folkeskoleelev i 7. klasse. jeg er rigtig dårlig

til alt det med ligninger, så ville høre om der var nogle der kunne hjæplpe mig?

-men samtidig forklare det, så jeg kan forstå det og ikke glemmer det?

har prøvet at spørge min lærer, men han forklare det alt for kompliceret og jeg kan

slet ikke forstå det s;.

men de lyder sådan her:
a) 3x + 2 = 11
b) 2x - 9 = -3
c) 7x - 6 = 57
d) 5x + 3 =48

jeg har prøvet selv, men kunne ik få det til at gå op.
håber nogle vil hjælpe (;
glædelig bag-jul og godt nytår (:

hilsen emilie.


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. januar 2009 af Sherwood (Slettet)

En let forklaring:

Det gælder om at isolere x på den ene side af lighedstegnet, lad os se på a)'eren:

3x + 2 = 11
 

For at isolere x skal vi først af med 2, det er så smart, at man altid skal gøre det modsatte af, hvad der står, når man løser en ligning, så når der står +2 skal vi trække 2 fra på begge sider af lighedstegnet:

3x+2-2=11-2

Nu ser vi, at der på venstresiden lige pludselig kun står 3x, mens højresiden er blevet forkortet:

3x=9

Når der står 3x, betyder det, at vi har 3 gange x. Igen skal vi gøre det modsatte og for at slippe af med 3-tallet dividerer vi med 3 på begge sider af lighedstegnet. Dette gør vi, fordi at dividerer jo er det modsatte af at gange:

3x/3=9/3

Hermed er x isoleret og beregnet:

x=3

Du skal altså altid gøre det modsatte, det fjerner nemlig tallene, du ikke ønsker på den side x står. Prøv selv med en af de næste, skriv som jeg har gjort, og så skal jeg kigge det efter for dig.


Svar #2
06. januar 2009 af emd (Slettet)

okay, tusind tak .

jeg prøver b'eren)

2x - 9 = -3
2x - 9 + 9 = 3+9
2x = 12
2x/2 = 12/2
x = 6

-er den rigtig?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. januar 2009 af Sherwood (Slettet)

#2 Kig lige om du ikke har glemt et minus et sted.. Men ellers ser det fornuftigt ud, resultatet bliver dog et lidt andet, når du husker minusset.

Prøv de to sidste det er god øvelse, og øvelse gør som bekendt mester.


Svar #4
06. januar 2009 af emd (Slettet)

hehe, har fundet det.
I anden linje: 2x - 9 + 9 = -3+9

c) 7x - 6 = 57
7x - 6 + 6 = 57 + 6
7x = 63
7x/7 = 63/7
x = 9

d) 5x + 3 = 48
5x + 3 - 3 = 48-3
5x = 45
5x/5 = 45/5
x = 9

er de rigtige?


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Det ser fint ud.

Hvis du ønsker selv at tjekke, om du har ret rigtigt kan du indsætte den fundne x-værdi i den oprindelige ligningen:

c) 7x - 6 = 57, hvor x blev fundet til 9:

7*9-6=63-6=57, heraf passer denne.

d) 5x + 3 = 48, hvor x blev fundet til 9:
 

5*9+3=45+3=48, heraf passer denne.


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. januar 2009 af Sherwood (Slettet)

#4 Ja, de er rigtige! :-)  Hvad fik du så i 2)'eren?

Da ligningerne lignede hinanden, sætter jeg dig lige på en lille prøve. Husk det er ikke sværere, du skal bare gøre det modsatte!:

a) 60+4x=-x-40

b) 1/x=7

Måske har du lidt svært ved dem, men så kigger vi på dem.


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. januar 2009 af Sherwood (Slettet)

#6 TILFØJELSE: Når du skal løse a)'eren, jeg gav dig, er det er fordel for dig, hvis du sørger for at isolere x sådan, at denne er positiv. :-)


Svar #8
06. januar 2009 af emd (Slettet)

#5
tusind tak for din hjælp. men jeg har lige to spørgsmål mere, hvis du vil kigge på dem?
1; jeg skal finde ud af hvilken dag, det var for præcist 10000 dage siden. er der en speciel metode?
2: jeg har en grundbog i matematik, og der står sådan her :"Beregn de manglende størrelser i disse virkler. For PI kan du regne med 3 uden lommeregner og 3,14 med lommeregner.
A Omkreds: 4,6 m     Find radius.
B Radius: 5 m            Find arealet.
C Arealet: 75 m²        Find diameteren."

hvad skal jeg?


Svar #9
06. januar 2009 af emd (Slettet)

#6

kan ik finde ud af dem, de er for svære :I.
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

Sevedhæftet fil-

Vedhæftet fil:Ligninger.doc

Brugbart svar (1)

Svar #11
06. januar 2009 af Sherwood (Slettet)

#8

1) Der er der en metode til, ja, dog kan jeg ikke lige huske den.

2) Her kigger du i din formelsamling, hvor du finder nogle formler, som du kan sætte dine tal ind i og regne videre på.

#9 Prøv alligevel. :-) Skriv hvad du når frem til, hvis de er rigtige, er det fantastisk, hvis de er forkerte, retter vi dem, og så lærer du lidt af det. Kan det blive meget bedre? ;)


Svar #12
06. januar 2009 af emd (Slettet)

#11

2) Hvilken formel samliln ?(:

hm  . men sådan man gør, er det ligesom når der kun er 1 x (:


Brugbart svar (1)

Svar #13
06. januar 2009 af Sherwood (Slettet)

#12 Du kan nok også finde formlerne i din grundbog.


Svar #14
06. januar 2009 af emd (Slettet)

#13
nej, der er står hvis man har tallene, men det har jeg ik?
jeg ved godt hvad formlen er, men ik når jeg ik har alle tallene?


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Skriv formlerne ind:

Arealet =...

Omkreds=....

Ud fra dette kan radius, diameter og areal findes.


Svar #16
06. januar 2009 af emd (Slettet)

Der står bare sådan her :

A Omkreds: 4,6 m     Find radius.
B Radius: 5 m            Find arealet.
C Arealet: 75 m²        Find diameteren.


Brugbart svar (1)

Svar #17
06. januar 2009 af Sherwood (Slettet)

Ja, men formlerne skal du finde i din grundbog.

Omkreds: O=2r*pi

Areal: A=r2*pi

så vidt jeg husker i hvert fald. Tjek hellere efter i din grundbog. Når du er sikker på formlerne, skal du indsætte dit tal og herefter løse ligningerne.


Svar #18
06. januar 2009 af emd (Slettet)

her er formlerne;

A = pi*5²

O = 2*pi*5


Brugbart svar (1)

Svar #19
06. januar 2009 af Sherwood (Slettet)

Ja, det svarer til dem, jeg skrev op. Nu skal du regne opgaverne.


Svar #20
06. januar 2009 af emd (Slettet)

jamen jeg skal ik finde omkredsen eller arealet?


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.