Matematik

sætte udenfor parantes

07. januar 2009 af tutsinuts (Slettet)

skal finde rødderne for ax^2+bx og da der kun er to led skal d ikke bruges, men man bruger en anden løsning.
Dette medfører at jeg skal sætte x udenfor parantes i ligningen ax^2+bx=0, men kan ikke huske hvordan man gør.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2009 af DennisDeH (Slettet)

ax^2+bx=0
x(ax+b)=0

og så bruger du nulreglen


Svar #2
07. januar 2009 af tutsinuts (Slettet)

tusind tak :)


Svar #3
07. januar 2009 af tutsinuts (Slettet)

har ikke rigtig lært den nulregl, men en løsning bliver x=0, og så kan jeg ikke finde den anden


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. januar 2009 af badooo (Slettet)

Hvis du ganger noget med 0, bliver resultatet 0.

x(ax+b) = 0

Her har du 2 faktorer: x og (ax+b). Som  du rigtigt siger, så er x = 0 en løsning, da 0*(ax+b) = 0

Men for hvilke x er ax+b = 0?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. januar 2009 af DennisDeH (Slettet)

Ved at kigge på x(ax+b)=0 kan du konkludere at enten er x=0, ellers er ax+b=0. Derfor findes den anden løsning ved:

x=-b/a


Svar #6
08. januar 2009 af tutsinuts (Slettet)

Parablen er symmetrisk om den rette linje der går gennem toppunktet, derfor ligger toppunktets førstekoordinat også lige mellem de to rødder, men hvad bliver udtrykket så for toppunktets førstekoordinat?


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. januar 2009 af DennisDeH (Slettet)

Tx=-b/2a

Det udledes med differentialregning ;)


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. januar 2009 af mathon

...eller skrevet

y = ax2 + bx = ax*x + ax*(b/a)            a≠0

y = ax(x+(b/a))

ax(x+(b/a)) = 0 ⇔ x = 0 v x = -(b/a)


Skriv et svar til: sætte udenfor parantes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.