Fysik

beregning af rumfanget

08. januar 2009 af sdelight (Slettet)

Jeg har lidt problemer med at løse den sidste opgave, hvor man skal beregne rumfanget af den udviklede mængde gas.

Stoffet NaHCO3, natriumhydrogencarbonat, anvendes som bagepulver i bla. Brunkager. Det skyldes, at det ved kraftig opvarmning spaltes, hvorved der i dejen frigives gasserne vanddamp og carbondioxid.


- Bestem den molære masse for NaHCO3:


M(NaHCO3)= (22,98977+1,00794+12,011+3·15,9994) = 84,0069 g/mol
En portion dej er tilsat 1,5g natriumhydrogencarbonat.


- Beregn stofmængden n af natriumhydrogencarbonat i dejen:


n(NaHCO3) = m/M
n(NaHCO3) = 1,5g/84,0069g/mol = 0,017856mol
 

Ved opvarmning dannes der 2 mol gas for hvert mol natriumhydrogencarbonat. Et mol gas har ved ovntemperaturen rumfanget 37 L.


- Beregn rumfanget af den udviklede mængde gas:
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2009 af mathon

                                        2NaHCO3(s)   →   CO2(g)   +   H2O(g)   +   Na2CO3(s)
ækvivalentmængder             2 mol              1 mol          1 mol


Ved opvarmning dannes der 2 mol gas for hver 2 mol natriumhydrogencarbonat
eller skrevet
dannes der 1 mol gas for hvert mol natriumhydrogencarbonat
dvs.
i mængdeforholdet 1:1

 
0,017856 mol NaHCO3 ækvivalerer 0,017856 mol gas som fylder

(0,017856 mol)*(37 L/mol) = 0,66066 L = 660,66 mL


Skriv et svar til: beregning af rumfanget

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.