Kemi

Lambertslov

08. januar 2009 af svendsensmand (Slettet)

Mangan i te

Ville være rart hvis nogen kunne hjælpe mig med denne opgave.

Mangan er et sporstof. Et menneskes behov for mangan er ikke kendt i detaljer, men et dagligt indtag på 2,5 – 5,0 mg menes at være tilstrækkeligt for at dække behovet, og gennem kosten tilføres en person i gennemsnit 4,5 mg dagligt. Manganindholdet i te ønskes bestemt ved en spektrofotometrisk metode, som forudsætter, at mangan udelukkende findes som permanganat i opløsningen.

Først optages en standardkurve ud fra en række opløsninger med kendt indhold af permanganat.
Absorbansen af permanganat måles i et spektrofotometer ved bølgelængden 523,5 nm. Sammenhængen mellem koncentration af permanganat og absorbans bestemmes, og der opnås følgende resultater

ug Mn/mL 1,0 5,0 10 15 20 25
Absorbans 0,041 0,211 0,430 0,64 0,867 1,081

1,00 g te hældes i en porcelænsskål. Der opvarmes over en bunsenbrænder, så teen gløder, og opvarmningen fortsætter, indtil al teen er blevet til aske. Det resulterer i 0,0592 g aske. Asken gennemgår en behandling, som sikrer, at manganforbindelserne i asken opløses, og al mangan bliver oxideret til permanganat. Opløsningens volumen er 250 mL. Absorbansen måles til 0,694.

a) Eftervis, at måleresultaterne fra standardopløsningerne er i overensstemmelse med Lambert-Beers lov

Jeg har  afsat koncentrationen af permanganat ud af x-aksen, og arbsorbansen ud af y-aksen, og kan dermed se det giver en ret linje. Men hvordan kan jeg så eftervise at måleresultaterne fra standardopløsningerne er i overensstemmelse med Lambert-Beers lov ?
Ps: min graf er vedlagt

Vedhæftet fil: graf.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2009 af Ramses I (Slettet)

A = K*C*L

K (absorbansindeks) er en konstant og L (lysvejen) er en konstant og kun C (koncentrationen) varierer. Det er det samme som at sige y = a*x , dvs en ret linie. Så får du en ret linie så er resultaterne i overenstemmelse med LB´s lov.


Svar #2
08. januar 2009 af svendsensmand (Slettet)

er A = K*L*C , det samme som A= Eλ*L*C?

Altså er Eλ, så konstanten?

Og dvs at A= Eλ*L*C er det samme som y = a*x , og derfor stemmer det overens?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2009 af Ramses I (Slettet)

L er også konstant, hvilket jo længden af kuvetten, som regel 1,00 cm. Ved meget svage opløsninger kan det være nødvendigt at gå op i 5,00 eller 10,00 cm kuvetter.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. januar 2009 af mathon

Netop hvis Lambert-Beers lov følges
gælder
log(I/Io) = k*L*c med A(bsorbansen) = (k*L)*c og I<Io
hvilket på enkeltlogaritmisk papir giver en ret linje med hældningen k*L

hvor
Io er intensiteten før kuvettepassagen
I er intensiteten efter kuvettepassagen
k er er en konstant
L er kuvette længden/bredde
 


Svar #5
11. januar 2009 af svendsensmand (Slettet)

Hvad så med:

b) Beregn indholdes af mangan i te. Resultatet skal angives i mg Mn/g te.
Kommenter resultatet.
 

?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. maj 2011 af brenderlove (Slettet)

Slettet

Brugbart svar (3)

Svar #7
30. maj 2011 af brenderlove (Slettet)

Slettet

Skriv et svar til: Lambertslov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.