Matematik

rente

11. januar 2009 af PeterBojsen (Slettet)

To venner, A og B, låner penge af hinanden og aftaler en årlig rente.

Det første år låner A kr. 100,- af B.

Det andet år betaler A sin gæld inkl. renter tilbage og låner yderligere B nogle penge. I alt kr. 230,-

Tredje år betaler B kr. 132,- til A og de to venner er nu kvit.

Hvad var renten?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg forstår det sådan her: Alåner penge af B, så han får en gæld på 100kroner(1+r). B låner penge af A, så A får et beløb på x*(1+r), så de to tilsammen må være 230 kroner. Men de x (kroner) forrentes så:

x*(1+r)=132 kroner. Derfor du nu to ligninger med to ubekendte. Håber jeg har forstået opgaven rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

2. år låner B  230 -100(1+R)

3. år betaler B (230 - 100(1+r))*(1+r) = 132. Dvs.

100(1+r)2 - 230*(1+r) + 132 = 0. Eller hvis du har det bedre med at sætte 1+r = x

100x2 - 230x + 132 = 0.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#2

Hvis A betaler sin gæld tilbage efter 1 år, så kan den ikke forrentes i 2 år, som du skriver, eller har jeg misforstået noget?

"100(1+r))*(1+r)" ??


Svar #4
12. januar 2009 af PeterBojsen (Slettet)

Erik: Ja. Man betaler kun rente sålænge man skylder noget. Først lånes der penge(100), så bliver det nytår og så beregnes der rente, så betales gælden(230-nyt lån), så optages der nyt lån(230-gælden), så bliver det nytår, og så beregnes der rente, så betales der gæld(132).

Richterklanen: Hvordan omregner jeg dit svar til en procentsats som jeg kan tage med ned i banken?


Skriv et svar til: rente

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.