Matematik

PLZZZ HELP, HASTER :(

13. januar 2009 af Googles (Slettet)

Hej..

jeg har fået en mat. opg til imorgen , og har regnt lidt på den, men er usikker om den er rigtigt :(

opgaven lyder sådan :

Man skal finde højden af en pyramide.

højden er h.på et tidspunkt kaster pyramiden skyggen x=PQ og solhøjden er v. Senere på dagen er skyggen blevet længere, nemlig PR og solhøjden målt i R er w.

har tagnet et skitse (se figuen) :)

1. sæt HP = z , PQ= x , QR=y. opskriv tanv i trekant AHQ (se figuren) og tanw i trekant AHR (se figuren), udtrykt ved x, y, z og h.

2. find i den første ligning z udtrykt ved h,x og tanv.

3. Isoler i den anden ligning h og indsæt udtrykket for z fra pkt 2

4. Isoler h og vis , at man får formlen:

h= (y*tanv*tanw)/(tanv-tanw)

jeg vil være meget taknemlig hvis nogen prøver at hjælpe mig, jeg har lavet det men er ikke sikker om det passer :(
 

Vedhæftet fil: fig..docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
13. januar 2009 af Dynin (Slettet)

Lidt hurtigt regnet ..............

ad1) per def af tangens er tanv=h/(z+x) og tanw=h/(z+x+y)

ad2) z=h/tanv -x

ad3) h=tanw(x+y+z)=tanw*(h/tanv +y)

ad4) h-h*tanw/tanv=y*tanw ⇒ h(tanv-tanw)=y*tanvtanw ⇒ h=y*tanvtanw/(tanv-tanw)


Svar #2
13. januar 2009 af Googles (Slettet)

1000 taaaak:)


Svar #3
13. januar 2009 af Googles (Slettet)

kan du forklare spm. 3 lidt dybere :) fordi jeg er ikke helt med nu hvor jeg sidder og tænker over det :) 

taak


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. januar 2009 af Dynin (Slettet)

tanw=h/(x+y+z) ⇔ h=tanw(x+y+z) indsætter nu z=h/tanv -x

h=tanw*(x+y+h/tanv -x)=tanw*(y+h/tanv)


Svar #5
13. januar 2009 af Googles (Slettet)

først svaret du på punkt 3 sådan:

ad3) h=tanw(x+y+z)=tanw*(h/tanv +y)

men dernæst sådan:

h=tanw*(x+y+h/tanv -x)=tanw*(y+h/tanv)

det nu jeg vil spørge om er at i den første er sådan h/tanv+y  og dernæst y+h/tanv  dvs. at y er nedunder i den første og i den næste er y ovenpå....

jeg bliver lidt forvirret , vil du forklare det lidt taak :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. januar 2009 af Dynin (Slettet)

#5 den står ikke på brøk ... der står y+(h/tanv) som jo er lig (h/tanv)+y

ad 3) sidste del skrevet i latex


Svar #7
13. januar 2009 af Googles (Slettet)

i punkt 4 hvorfor er der 2 gang tanw i begge sider af lighedstegnet? vil du forklare det som du gjorde før med punkt 3 - fordi du havde forklare punkt 3 meget præcist :)

ad4) h-h*tanw/tanv=y*tanw ⇒ h(tanv-tanw)=y*tanvtanw ⇒ h=y*tanvtanw/(tanv-tanw)


Brugbart svar (1)

Svar #8
13. januar 2009 af Dynin (Slettet)

Du ganger tan(w) ind i parantesen ...


Svar #9
13. januar 2009 af Googles (Slettet)

hvordan for vi den at blive til minus?
 

h-h*(tanw/tanv)=y*tanw

til h(tanv-tanw)= y*tanv*yanw  

? :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
13. januar 2009 af Dynin (Slettet)

Du ganger igennem med tan(v)


Svar #11
13. januar 2009 af Googles (Slettet)

sidste spørgesmål :)

5. hvor høj er pyramiden, hvis dens kvadratiske  grundflade har sidelængden 230m, solhøjden måles til v=330 og w=220 og afstandene måles til x=110m og y=136m?

hvordan sætter man dem i formlen?

mange tak for hjælpene - jeg forstyrret dig rimlige meget, og fik meget mere ud af det end jeg havde regnet med så 1000 tak, det var virkelig et stort hjælp :)


Svar #12
13. januar 2009 af Googles (Slettet)

kan jeg får det sidste hjalp til punkt 5 ?  :)

5. hvor høj er pyramiden, hvis dens kvadratiske grundflade har sidelængden 230m, solhøjden måles til v=330 og w=220 og afstandene måles til x=110m og y=136m?


Skriv et svar til: PLZZZ HELP, HASTER :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.