Matematik

Differentialregning det haster.. :(

14. januar 2009 af pendan (Slettet)

Hej.

Er der nogen der kan hjælpe med sådan en type opgave..

Fra et dambrug udledes ved et uheld spildevand i et vandløb. Dette forårsager et iltunderskud i vandløbet. I en model iltunderskuddet ved funktionen
f(t)=97,5·t·e^(-0,30t), t > 0.
hvor f(t) måles i mg pr. liter, og t er antal døgn efter udledningen.
Vi skal undersøge, på hvilket tidspunkt iltunderskuddet er størst?
 

tusind tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2009 af lany (Slettet)

Prøv i første omgang at tegn grafen for f på din grafregner - måske kan du ved at se på grafen få en idé til hvordan du skal komme videre. Tænk derefter på hvilke metoder, du har til at bestemme maksimum for en funktion.


Svar #2
14. januar 2009 af pendan (Slettet)

nåå.. er det ikke monotoniforholdene jeg skal se på?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2009 af o1-studie (Slettet)

Jo, når du skal se på noget der størst eller mindst, skal du enten bruge monotoni-forhold eller optimering.

I dette tilfælde skal du rigtig nok foretage dig en monotoni-undersøgelse.

/o1-studie


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2009 af emil0132 (Slettet)

 Først skal du differantiere ligningen f(t) = 97,5·t·e^ (-0,3t)

Dette bliver til f'(t) = (97,5-29,25t)·(0,7408)^t

Så løser du ligningen f'(t) = 0. Dette punkt eller punkter du kan få vil angive maksima og minima. I dette tilfælde får du kun en løsning for t, nemlig t = 3,3333333333.

Så indsætter du værdien t = 3,3333333 i den oprindelige ligning og ser hvad du får. Derefter kan du indsætte to andre værdier som er mellem 3,33333333. F.eks. t =3 og t=4. Så vil du se at ved t =3,333333 får du den største værdi for f(t). Altså har du fundet maksimum.

f'(t) = 0, angiver jo blot de steder på funktionen, hvor den ligger vandret.

Håber det kan hjælpe ;)


Svar #5
14. januar 2009 af pendan (Slettet)

nå okay.. men når jeg tegner funktionen f(t)=97,5·t·e^(-0,30t) ind på lommeregneren, vil den ikke tegne den, hvorfor det :/ 


Svar #6
14. januar 2009 af pendan (Slettet)

og når jeg differentierer funktionen får jeg det til 0 :/


Skriv et svar til: Differentialregning det haster.. :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.